Osvrt na Advent 2015. godine
Objavljeno: 19.01.2016.

Za nama je drugi po redu Advent u Crikvenici. Ove godine Advent nam je donio znatno više događanja, mnogo novina, dobru zabavu, veću i bolju ugostiteljsku ponudu te čitav niz različitih sadržaja za naše sugrađane svih dobnih skupina.

Gotovo svaki Adventski vikend ugostio je neko poznatije ime hrvatske glazbene scene, tako su Crikveničane i njihove goste zabavljali Silente, Belfast food, Grejsi, Gustafi i Crvena jabuka.

Prvi Adventski vikend obilježen je svečanim paljenjem božićne iluminacije. Adventski park rasplesala je grupa Silente, a mališani su uživali u predstavljanju slikovnice "Kad bi Snjeguljica bila mala, a patuljci veliki" kao i u zanimljivim legendama crikveničkog kraja. Mnogobrojni sportaši posjetili su Crikvenicu sudjelujući na 5. Adria Advent Maratonu, a Udruge u kulturi poklonili su glazbene i plesne nastupe svojim sugrađanima.

Vikend Svetog Nikole doveo je pravog, pravcatog Svetog Nikoli u Adventski park i izmamio osmijeh na lica najmlađih posjetitelja Adventa u Crikvenici. Djeca su uživala u besplatnoj kazališnoj predstavi, besplatno se vozila vlakićem, slušala zanimljive priče o Svetom Nikoli, tragala za skrivenim poklonima, zabavljala se uz klauna Jozu Bozu i zabavnom glazbenom programu.
Za uspomenu na nezaboravan provod u Adventskom parku, djeca su kućama ponijela slatke poklone i fotografije sa Svetim Nikolom, kao i one s vožnje brodom crikveničkim arhipelagom. Kako nitko ne bi ostao gladan, ribari su počastili svoje sugrađane besplatnim porcijama friganih ribica.
Sajam autohtonih proizvoda u organizaciji LAG-a Vinodol ponudio je svojim posjetiteljima čitav niz zanimljivih, tradicionalnih, domaćih proizvoda.

Grad Crikvenica ni ove godine nije zaboravio svoje najmlađe sugrađane pa su tako djeca Crikvenice, Selca, Dramlja i Jadranova dobila ukupno 1100 poklona.

U organizaciju Adventa aktivno su se uključili i svi umirovljenici s područja Grada Crikvenice uključeni u rad dviju Udruga umirovljenika. Tako su umirovljenici svojim nastupom rasplesali Adventski park. Svi ljubitelji dobre kapljice došli su na svoje 12. i 13. prosinca na Adventskim sajmovima vina. Svetu Luciju proslavili smo kako i priliči, sijući pšenicu i izrađujući Božićne ukrase.

Kako bi se u Adventskom parku zabavili i teenageri, Adventska događanja upotpunjena su i blagdanskim party-jem DJ Borihna i DJ Dominiqua.

Uoči Božića, Adventski park posjetio je Djed Božićnjak, a djeca su ga dočekala svojim zanimljivim glazbeno plesnim programom. Sve prisutne zabavljao je klaun Srećko. Stari Božićni običaji crikveničkog kraja, kao i tradicionalni blagdanski gastronomski užitci prikazani su na manifestaciji pod nazivom Božić po negdanju. 
Božićni ukrasni, prava mala božićna umjetnička djela, mogla su se kupiti na sajmu tradicionalnih božićnih ukrasa.

Za sve domaćice koje u blagdanskoj vrevi nisu stigle ispeći kolače, pripremljen je sajam božićnih kolača gdje se u bogatoj ponudi tradicionalnih božićnih slastica moglo pronaći i one zanimljive zdrave kolače. Tako su u ponudi bili kolači bez glutena, kuglice od heljdinog brašna, beskvice bojane sokom od maline, keksi od žitarica s cjelovitim zrnom…
Badnje jutro proslavljeno je uz zvukove popularnih tamburaških hitova i besplatne frigane ribe i brudet od bakalara.

Jedna od najzanimljivijih i posjetiteljima najmnogobrojnijih manifestacija svakako je bila popularna Palačinka´DA. Ukupno 7 ugostitelja s područja Grada Crikvenice uključujući i Udrugu umirovljenika Sunce, gotovo čitav dan pripremali su raznovrsne palačinke. Slatke, slane, tople, hladne, s čokoladom, šlagom, sirom ili bakalarom, uistinu je svatko mogao pronaći nešto za sebe. Zasigurno nitkno nije ostao gladan. Pod motom "Slatka ili slana svaka je prava!" i na oduševljenje svih kuhara koji su pripremali palačinke, prodano je gotovo 2000 palačinki po promotivnim cijenama od 5 i 10 kuna. Sav ostvareni prihod od gotovo 19.000,00 kuna doniran je za humanitarnu akciju Za Teov prvi korak. Mnogobrojne posjetitelje Palačinkade zabavljali su tamburaški sastavi, a u večernjim satima pred prepunim Adventskim parkom uprizorene su žive jaslice.

Za samo finale Adventa u Crikvenici organiziran je jedinstveni Doček stare godine. Doček stare možemo nazvati pravim velikim finalom jedne velike i za Grad kao što je Crikvenica sadržajem opsežne manifestacije. Svi koji su se potrudili svoje okućnice, poslovne prostore, vrtove ili balkone ukrasiti božićnim ukrasima i lampicama, nestrpljivo su iščekivali proglašenje Najljepše Adventske pahulje i dodjelu zanimljivih nagrada.
Crikvenica je Staru dočekala uz popularne zvukove Crvene jabuke, tisućama konfeta koje su ispaljene kao nagrada svim posjetiteljima i organizatorima te uz nezaboravni vatromet koji je točno u ponoć obasjao mirno, blagdansko, zvjezdano nebo.

Po ozarenim i raspjevanim licima posjetitelja vidjelo se da se uspjelo ostvariti postavljene ciljeve, a to je omogućiti Crikveničanima da i u ovo donedavno "gluho" doba godine, mogu prošetati prepunim središtem grada, uživati u Adventskim događanjima u predivnom Advenstkom parku, popiti čašu toplog vina ili čaja uz miris mora, zasladiti se fritulama i uživati u jedinstvenom doživljaju za sva osjetila. 

U organizaciju ovogodišnjeg Adventa osim Grada Crikvenice, uključilo se i više od 40 različitih ustanova, institucija, udruga, organizacija, fizičkih i pravnih osoba kao i 10-ak sponzora. Čitava mala vojska zaljubljenika u Crikvenicu dala je sve od sebe ako bi Advent u Crikvenici živio, razvijao se i pokazao se svojim posjetiteljima u najljepšem svjetlu. Ne postoje riječi kojima bi se moglo izreći "Hvala"! Hvala - što nas pratite, podržavate, posjećujete, potičete i što ste se zajedno s nama bili dio blagdanske čarolije.