Crikvenica je uz Makarsku i Zadar jedan od tri grada domaćina Europskog prvenstva u košarci za uzrast do 20 godina. Pripreme za ovaj događaj u punom su zamahu, a prve informacije su na konferenciji za tisak prošli tjedan prezentirali organizatori.

 Talenti pod povećalom skauta

Gradska klimatizirana dvorana će s kapacitetom do 1000 gledatelja pružiti dovoljno mjesta za velik broj košarkaških zaljubljenika, direktnih sudionika natjecanja i medija koji zasigurno neće propustiti vidjeti na djelu mlade košarkaše iz osam zemalja. Posebna priča biti će skauti NBA i europskih momčadi koji će zauzeti dobar dio stolica u gledalištu, jer će prema najavama njih preko stotinu snimati rasadnik talenata koji će svoje potencijale pokazivati na parketu crikveničke dvorane.

Crikvenica dugogodišnja baza HKS

Crikvenica se posljednjih godina zahvaljujući odličnim uvjetima za treninge i smještaj afirmirala kao nezaobilazna baza hrvatskih košarkaških reprezentacija, pa će tako i ove godine pripreme u ovom lijepom primorskom gradu imati sve muške košarkaške selekcije, počevši od najmlađih kadeta, pa sve do seniorske reprezentacije. Trenutačno u Crikvenici svoj program priprema odrađuju B reprezentacija, kao i U20 selekcija koja će za manje od mjesec dana na domaćem terenu pokušati ponoviti, ako ne i nadmašiti sjajno treće mjesto osvojeno prošle godine na svjetskom prvenstvu u Novom Zelandu.

Vrijednost natjecanja koje će u već godinama poznatom hrvatskom košarkaškom odredištu okupiti ponajbolje europske mlade košarkaše prepoznali su naravno i u samom Gradu, pa je tako uvodnu riječ na konferenciji za novinare imao predsjednik lokalnog organizacijskog odbora, ujedno i dogradonačelnik Crikvenice Senko Smoljan:

"Veliko nam je zadovoljstvo i čast što je Hrvatski košarkaški savez  odabrao Crikvenicu za jednog od domaćina ovako velikog i vrijednog sportskog događaja. Ozbiljnim pristupom organizaciji u suradnji s Košarkaškim klubom Crikvenica, Turističkom zajednicom i naravno Hrvatskim košarkaškim savezom, potrudit ćemo se svim sudionicima, kao i gledateljima ponuditi bogat sportski, protokolarni i kulturni program koji će biti kvalitetna promidžba Hrvatske na sportskom planu i šire."

Stručni tajnik HKS-a i dopredsjednik glavnog organizacijskog odbora Boris Jakimenko nije propustio u nekoliko navrata pozdraviti i ohrabriti konstruktivne ideje domaćina, a poseban naglasak stavio je na veliko zanimanje koje ovo natjecanje izaziva u Europi i svijetu:

"Nepunih mjesec dana prije početka europskog prvenstva svakodnevno primamo velik broj upita kako za televizijske prijenose, tako i za sve ostale oblike medija koji će zasigurno u velikom  broju i s velikim zanimanjem ispratiti najjači europski košarkaški događaj ove godine. Na svima nama je da u najboljoj mjeri iskoristimo ovu priliku za promociju Hrvatske u najboljem svjetlu, od čega ćemo naravno imati koristi ne samo u sportskom nego i u puno širem smislu", kazao je Jakimenko koji je između ostalog prisutnima detaljno prezentirao i sam sustav natjecanja:

"Nakon tri dana natjecanja po skupinama četvrtoplasirane momčadi odmah odlaze u Zadar gdje će igrati za poredak od 13.-16. mjesta. Prve tri momčadi iz skupina ostaju u Crikvenici i Makarskoj, spajaju se u posebnu skupinu (bodovi iz prva tri dana natjecanja se prenose, op.a.), a nakon što svaka momčad odigra po tri utakmice konači poredak te skupine usmjerava momčadi prema Zadru i četvrtfinalnim dvobojima, ili pak razigravanju za poredak od 9.-12. mjesta."

Podsjetimo, u Crikvenici će se od 8. do 14. srpnja odigrati 21 utakmica u kojoj će snage odmjeriti osam europskih momčadi podijeljenih u dvije skupine. Skupinu A tako čine Ukrajina, Češka, Grčka i Letonija, dok će u vjerojatno najjačoj i najneizvjesnijoj skupini Europskog prvenstva što bolji plasman tražiti Turska, Crna Gora, Litva i Srbija.

 Izvor:  http://www.hks-cbf.hr/main.asp?dir=news&newsid=33763; autor teksta: Elvis Vuleta