Gradonačelnik Damir Rukavina danas je održao tiskovnu konferenciju na kojoj se osvrnuo na aktualnu problematiku crikveničke tvrtke „Jadran“ d.d., odnosno nedavno otvaranje stečajnog postupka u toj tvrtki. Gradonačelnik je istaknuo kako je rješavanje problema „Jadrana“ d.d., tvrtke koja je nekada bila najjači gospodarski subjekt i nositelj turizma u Crikvenici, posljednjih 15-ak godina na rubu propasti, a sada u stečaju, bilo jedna od glavnih točaka predizbornog programa današnje gradske vlasti. U skladu s obećanjima, gradska je vlast u posljednjih godinu dana uložila veliki trud kako bi se problemi tvrtke riješili na najpovoljniji mogući, i jedini prihvatljivi način – kvalitetnom privatizacijom.

S tim ciljem održan je niz sastanaka i održavali su se intenzivni kontakti s Hrvatskim fondom za privatizaciju i Vladom. Napori su naposljetku urodili plodom te je 14. lipnja u prostorijama Gradske uprave potpisan sporazum između Hrvatskog fonda za privatizaciju, Državnog odvjetništva i tvrtke „Jadran“ d.d. kojim su regulirani vlasnički odnosi na način da će tvrtka „Jadran“ biti prodana cjelovito – zajedno s Turističkim naseljem Kačjak te Autokampom Selce. Država je Gradu Crikvenici u tom smislu izašla ususret, a sve s ciljem što brže i kvalitetnije privatizacije tvrtke. Prvi preduvjet za ostvarivanje tog cilja bilo je potpisivanje spomenutog sporazuma, u čemu je Grad kao treća strana odradio veliki posao i pružio značajnu podršku. Nažalost, pokretanjem stečaja od strane grupe bivših radnika „Jadrana“ d.d., situacija je vraćena na početak, a Crikvenici, „Jadranu“ i samim radnicima tim je činom učinjena golema šteta, istaknuo je gradonačelnik Damir Rukavina. Radnici su stečaj pokrenuli preko Sindikata turizma i ugostiteljstva Hrvatske (STUH-a), i možda oni nisu bili svjesni posljedica stečajnog postupka, koji je pokrenut 16. lipnja, no sindikat je morao znati što stečaj znači za „Jadran“, rekao je gradonačelnik. Situacija je takva da u stečajnu masu neće ući spomenuti Autokamp Selce ni Kačjak, a postoji i mogućnost da nakon uvida stečajnog upravitelja u cjelokupno financijsko stanje, potraživanja radnika neće biti priznata u cijelosti.

Gradonačelnik je izrazio žaljenje zbog najnovijeg razvoja događanja jer je u rješavanje problema „Jadrana“ uložen velik trud i uspostavljena je izvrsna suradnja s HFP-om i Vladom s ciljem kvalitetne privatizacije tvrtke – tender za natječaj je trebao izaći za nekoliko tjedana, a sa stečajem se još moglo pričekati. No, gradonačelnik je naglasio i da će se Grad i dalje boriti za najbolje moguće rješenje problema te da treba istražiti postoji li mogućnost za izradu tendera u suradnji sa stečajnim upraviteljem i Hrvatskim fondom za privatizaciju kako bi tender bio objavljen u razumnom roku. „Budući da je tvrtka „Jadran“ i danas jedan od najznačajnijih faktora za budući razvoj crikveničkog turizma i grada Crikvenice kao konkurentne destinacije na turističkom tržištu, kvalitetno dugoročno rješavanje problematike ove najveće crikveničke hotelske tvrtke i dalje je od presudne važnosti i jedan od prioriteta ove gradske vlasti“, zaključio je gradonačelnik Damir Rukavina.