Pozivamo sve zainteresirane na manifestaciju (obnavljanje) paljenja „Ivanjskog krijesa“ koje će se održati u četvrtak 24. lipnja 2010. godine u Selcu na plaži Tunar, odnosno na Bracu ispred Hotela „Slaven“ od 20:30 sati.

Rivom će prošetati (od bazena Hotela „Varaždin“ do Hotela „Slaven“) djevojke i žene u narodnim nošnjama uz pratnju glazbe (mantinjade) i 20-ak baklji i podjelu primorskih smokava i rakije uz poziv na manifestaciju, nakon čega će se uputiti na „Brac“ gdje će se oko 21:30 zapaliti krijes uz koji će se plesati izvorno „Selačko kolo“ i pjevati stare selačke pjesme.

Na plaži uz Caffe bar „Tunar“ održat će se prigodna „Primorska noć“ uz glazbu grupe Trend i ponudu hrane i pića.

Ivanjski krijesovi običaj su paljenja vatre uoči svetkovine rođenja sv. Ivana Krstitelja. Riječ je zapravo o pretkršćanskom narodnom običaju koji pripada ciklusu običaja vezanih uz zimski i ljetni suncostaj, te proljetnu i jesensku ravnodnevnicu. Ivanjski krijesovi vezani su uz žetvene običaje i početak ljeta.

U narodnom vjerovanju širom Europe vladalo je uvjerenje da biljke koje bi bile prikupljene o ivanjskoj noći imaju čudesna ili ljekovita svojstva. Paljeni su krijesovi, a vjerovalo se da oni štite od zlih duhova za koje se mislilo da slobodno lutaju uokolo dok se sunce opet vraćalo na jug. U kasnijem se razdoblju držalo i da se vještice te noći okupljaju kako bi se sastale sa zlim silama. Tako su krijesovi imali zaštiti ljude, stoku i urod od svih nedaća.

U slavenskim narodima ivanjski su običaji vezani uz vodu, plodnost i obredno čišćenje. Obično su djevojke bacale cvjetne vijence u vodu i prema načinu kako plutaju proricale budućnost, mladi su parovi preskakivali krijesove.“ (izvor Wikipedia)

Ovogodišnju manifestaciju paljenja krijesa organizirala je Udruga mladih Selce uz suorganizatora Kulturno umjetničko društvo „Neven“ Selce i pokroviteljstvo dr. Lončarića (Arbinića), TD Selce, Tunar doo i Thalassotherapije Crikvenica.

Paljenje krijesa će se u isto vrijeme održati u Crikvenici na „Maloj paladi“ i na punti Šila.

Pridružite nam se i proslavimo zajedno početak ljeta!