Zamjenik gradonačelnika Veselko Mutavgjić u ime Grada Crikvenice sklopio je Ugovor s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti o sufinanciranju Projekta rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom za 2010. godinu  – Gradu Crikvenici je tim ugovorom odobreno 55.350,00 kuna za nabavu univerzalnog dizala u Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Crikvenici. Ugovor je zamjeniku gradonačelnika svečano uručio ministar Tomislav Ivić na službenom prijamu u Ministarstvu.

 

 

Ističući važnost sufinanciranja tog projekta, koji se na inicijativu predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor provodi već sedmu godinu, ministar Ivić posebno je izrazio zadovoljstvo što Vlada RH i u vrijeme recesije na ovakav način skrbi o invalidima, napomenuvši da će Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti nastojati ovaj projekt uvrstiti i u proračun za iduću godinu. Zahvalio je predstavnicima jedinica lokalne i područne samouprave, između ostalih i Grada Crikvenice, što sudjelovanjem u ovom projektu pomažu invalidima u rješavanju prepreka s kojima se suočavaju.

 Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u suradnji s udrugama osoba s invaliditetom od 2004. godine provodi Projekt rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom. Uz građevinske objekte, u problem rješavanja pristupačnosti projektom uključeni su i ostali sadržaji koje koriste osobe s invaliditetom u svakodnevnom životu kao što su prilagodba kupališta, gradskih bazena, opremanje semafora zvučnom signalizacijom i ugradnja taktilnih polja upozorenja, spuštanje rubnjaka te prilagodba nogostupa na ulicama i raskrižjima.

Sufinanciranje projekata rješavanja pristupačnosti objekta osoba s invaliditetom sredstvima Državnog proračuna RH odobrava se jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave koje djeluju na području Republike Hrvatske i provode djelatnosti usmjerene potrebama zajednice, podnošenjem zahtjeva na Javni poziv koje razmatra posebna Radna skupina u koju su imenovani predstavnici ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata i civilnih udruga osoba s invaliditetom.

Picture_003 Picture_011