image001Venecijanska noć, Selačka noć, Dan turizma ili jednostavno 116. rođendan turizma slavi Selce 04. kolovoza. Prije 116. godina otvoreno je prvo kupalište u Selcu, a ubrzo nakon toga osnovan je i turistički odbor, pa sagrađen prvi hotel i počelo je turističko razvijanje mjesta. Danas Selce broji pet hotela s 1150 ležajeva (Marina****, Varaždin***, Selce***, Esperanto***, Slaven*), dva kampa s 2200 ležajeva (Selce i Uvala Slana), nekoliko pansiona, hostel Karlovac, nekoliko odmarališta s oko 400 ležajeva, te bogatu ponudu privatnog smještaja s 2200 ležajeva.

Ponuda ugostiteljskih objekata rasteže se od fast-fooda i bistroa do konoba i restorana više kvalitete, dok se noćni život svodi na kafiće i nekoliko noćnih klubova (Corner, Paša, Goya), odnosno 40 registriranih ugostiteljskih objekata i 10tak suvenirnica. image002Ponuda u organizaciji turističkog društva Selce bazira se na kulturno – zabavno – sportskom programu gdje se turisti gotovo svakodnevno (u vrijeme dva mjeseca sezonske špice) mogu pronaći u nekoj aktivnosti, uz to organizira i proslavu dana Svete Katarine, događanja vezana uz  Božić i Novu Godinu te Maškare i ekološke akcije.
Selce je nositelj više turističkih odličja, samo predprošle, 2008. godine pobjednik je u više kategorija “Primorskog jedra” na Kvarneru, u akciji Primorskog radija i Turističke zajednice Primorsko – goranske županije i dobitnik 2. mjesta u akciji ocjenjivanja “Plavi cvijet " u konkurenciji turističkih mjesta na Kvarneru.
image004Manifestacija Venecijanska noć, kako se to prije zvalo, ili Dan turizma kako zovemo danas počeo se obilježavati prije 11 godina, i svake se godine razvija, odnosno ubacuje se poneki novi detalj. Ove će godine cjelokupna manifestacija započeti 4. kolovoza ujutro (od 10:00 sati) dijeljenjem srdela i vina uz domaću pjesmu trija Crikvenica i predstavljanje izvorne tradicionalne selačke nošnje u koje će biti odjevene mlade djevojke. Nakon zakuske, ribari barkama idu u uvalu Jasenova, gdje će se brati jasenovi i barkama ih dopremiti na rivu kako bi se i drugi selčani opskrbili. Navečer domaćini kite svoje barke lampionima i jasenovima, ukrcaju goste i vežu se za brod Pašu koji ih vuče po moru što će načiniti pravu predstavu na morskoj pozornici akvatorija ispred Selca. Goste na Paši će zabavljati mantinjada Udruge mladih Selce a po povratku svi idu na rivu u Selce gdje će se održati fešta uz note Jose Butorca i grupe Trend. Dan će začiniti spektakularni vatromet koji će u ponoć rasvjetliti nebo nad Selcem.

Žarko Stilin