volonteri_3Na svečanoj sjednici Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva koja se održala u zgradi Vlade, predsjednica Vlade Jadranka Kosor uručila je državnu nagradu za volontiranje gđi Miri Krajnović, koja više od dvadeset godina pomaže starima i nemoćnima, te Udruzi mladeži Selce koja djeluje na području grada Crikvenice te svojim radom potiče mnoge mlade da volontiraju. Udruga mladeži Selce osnovana je 1998., a okuplja pedesetak mladih koji pomažu u rješavanju problema mladih, upoznaju ih s hrvatskom tradicijom te pokazuju kako volontiranje može biti spoj učenja, zabave i borbe za opće dobro, rečeno je.

Čestitavši dobitnicima, premijerka Kosor poželjela im je da budu i dalje ustrajni i hrabri, te da po uzoru na njih još više hrvatskih studenata i učenika počne volontirati. „Vaš doprinos daje nam još više snage i elana da budemo još oštriji i beskompromisniji prema onima koji egoistično misle samo na sebe“, dodala je.

"Volonteri širom svijeta važna su spona koja povezuje građane te jača solidarnost i povjerenje na lokalnoj razini, a više ih je od 140 milijuna", rekao je Igor Vidačak u ime Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva. Po nekim procjenama rad volontera godišnje globalnom gospodarstvu doprinosi s oko 400 milijardi dolara, a njihov je ekvivalent tri do pet posto ekonomski aktivnog stanovništva. Ocijenio je da bi se ubuduće trebao napraviti iskorak, među ostalim, u priznavanju volonterskog rada pri zapošljavanju i upisu u obrazovne institucije.

Tomislav Ivić, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, rekao je kako je vlada u proteklom razdoblju napravila mnogo na području volontiranja, najavivši nastavak takvih aktivnosti i iduće godine, koja je Europska godina volontiranja.

Žarko Stilin, tajnik Udruge mladeži Selce na svečanosti je napomenuo kako je važno istaći 3 stvari: 1. nagradu je dobilo pedesetak mladih ljudi koji volontiraju, osmišljavaju i provode manifestacije koje su postale nazaobilazne u Selcu, ali i svi suradnici, pomagači, sponzori i svi koji pomažu udruzi, 2. zahvalio je TZG Crikvenice i direktorici Marijani Biondić na prijavi za dodjelu ove nagrade, te preporuke koje su dobili od pročelnika Grada Crikvenice Gašparovića, KUD-a Neven i Savjeta mladih Crikvenice i 3. kako je najvažnija činjenica dodjele nagrade ta da ju je dobila jedna udruga mladih, odnosno udruga koja okuplja mlade, svjesni činjenice kako se mladi najčešće u medijima provlače kroz crnu kroniku, voljeli bi kad bi se ova vijest danas i sutra provukla kroz sve medije.

Državne nagrade dodjeljuju se tradicionalno na Međunarodni dan volontera, 5. prosinca, pojedincima i pravnim osobama koji su doprinijeli poboljšanju kvalitete života svojih sugrađana, te utjelovili vrijednosti društva kao što su altruizam, solidarnost i preuzimanje odgovornosti za rješavanje problema zajednice u kojoj žive.

volonteri_1volonteri_2