Gradonačelnik Grada Crikvenice Damir Rukavina sa suradnicima predstavio je Prijedlog proračuna Grada Crikvenice za 2011. godinu predstavnicima medija te ih pozvao na Javnu tribinu o Proračunu koja će se održati u ponedjeljak, 13. prosinca 2010. g.  u 18,00 sati u Gradskoj vijećnici. Ovim putem pozivamo sve građane i zainteresirane da u ponedjeljak dođu na tribinu i saznaju sve što ih zanima o Proračunu za iduću godinu.

Gradonačelnik je naglasio kako je Proračun predložen uvažavajući proračunske  mogućnosti, te prijedloge proračunskih korisnika, mjesnih odbora, udruga u kulturi i sportu.

PRORAČUN GRADA CRIKVENICE ZA 2011. GODINU S PROJEKCIJAMA ZA 2012. I 2013. GODINU PREDLOŽEN JE U VISINI OD 83.856.470 KUNA, ŠTO JE ZA 2,4% MANJE OD OVOGODIŠNJEG VAŽEĆEG PRORAČUNA I 11,9% VIŠE OD PREDLOŽENOG REBALANSA.

Proračun osigurava dostignuti nivo standarda usluga u komunalnom segmentu, predškolskom i osnovnom obrazovanju, kulturi i sportu.Povećan je standard u socijali i zdravstvu. Kroz socijalni program se vodilo računa o gospodarskoj slici grada, a u zdravstvu su osigurane dodatne zdravstvene usluge kao npr. mjerenje marivarina.

 U ovom proračunskom prijedlogu posebna pažnja posvećena je poticanju poduzetništva  na način da se pristupilo izmjeni Odluke o porezima grada kojom se potiče cjelogodišnje poslovanje te sprječava izbjegavanje plaćanja poreza na kuće za odmor. Također je predložena izmjena Odluke o spomeničkoj renti u smislu  smanjenja izdvajanja za spomeničku rentu, čime se direktno rasterećuje turistička djelatnost. U pripremi je i izmjena Odluke o komunalnom doprinosu kojom bi se inicirala investicijska aktivnost.

Osim osiguranih sredstava za subvenciju kamate na poduzetničke kredite, osigurana su i sredstva za sufinanciranje dolaska avioprijevoznika u Zračnu luku Rijeka, što je također  jedan od preduvjeta povećanja broja turističkih dolazaka. Iako je gospodarska situacija izuzetno teška,  ne odustaje se od razvojnih projekata, za što je osigurano 26,3 miljuna razvojnih  kuna ili 31,3 % Proračuna.Najveća ulaganja su u komunalnu infrastrukturu, kulturu, prostorno plansku dokumentaciju i gospodarstvo.

 Ovakav Prijedlog proračuna postaje upitan u slučaju prihvaćanja Odluke o porezima koju predlaže Nezavisna lista Igora Posarića na način da se smanji stopa prireza za 50% i u kojoj se predlaže značajno suženje obuhvata obveznika plaćanja poreza na tvrtku. Primjerice, ovaj prijedlog znači izuzimanje od plaćanja poreza na tvrtku visokoprofitabilnih samostalnih djelatnosti kao što su npr: odvjetnička, javnobilježnička, stomatološka i sl.

 

TAKAV PRIJEDLOG NEZAVISNE LISTE ZNAČIO BI  CCA 2.000.000 KUNA MANJE POREZNIH PRIHODA U GRADSKOM PRORAČUNU KOJI, KAO I SVI LOKALNI PRORAČUNI, DJELUJE U UVJETIMA KRIZE. PRORAČUNSKE SE OBVEZE IZVRŠAVAJU UZ VELIKE NAPORE TE SE ODRŽAVA I STANDARD GRAĐANA CRIKVENICE I U TRENTUKU KADA LOKALNE JEDINICE U OKRUŽENJU DIŽU STOPU PRIREZA (NPR.GRAD RIJEKA).

 KAO RAZLOG SMANJENJA PRIREZA NAVODI SE POZITIVAN UTICAJ NA POVEĆANJE ZAPOSLENOSTI  I SMANJENJA TROŠKOVA POSLODAVCA, ŠTO NIJE TOČNO, JER PRIREZ NEMA VEZE S TROŠKOM RADA, VEĆ PREDSTAVLJA IZRAVAN  DOPRINOS POJEDINCA ZAJEDNICI KOJI, NPR. S PLAĆOM OD 3.000,00 KUNA PLAĆA 8,00 KUNA PRIREZA, I TAKO ZAPOSLENI DOPRINOSE STANDARDU ONIH KOJI NEMAJU OSTVARENU TU OSNOVNU LJUDSKU POTREBU, ŠTO JE I SMISAO I OSNOVA SVAKOG POREZA.

 U SLUČAJU PRIHVAĆANJA TAKVOG PRIJEDLOGA MORALI BISMO ODLUČITI O PROPORCIONALNOM SMANJENJU SVIH  RASHODA KOJI NISU ZAKONSKA OBVEZA PRORAČUNA LOKALNE JEDINICE ILI POJEDNIČNO SMANJITI PROGRAME I MJERE ČIJI SU IZVOR POREZNI PRIHODI, KAO ŠTO SU:

                         -      PORAST CIJENA DJEČJEG VRTIĆA ZA RODITELJE

-      SMANJIO BI SE DODATNI STANDARD U PREDŠKOLSKOM I OSNOVNOM ŠKOLSKOM ODGOJU

-      SMANJENJE IZNOSA I BROJA STIPENDIJA

-      UKIDANJE PRIJEVOZA UČENICIMA I STUDENTIMA IZNAD STANDARDA

-      UPITNA REALIZACIJU PROGRAMA „POMOĆ U KUĆI“

-      NE BI BILA MOGUĆA BOŽIĆNICA ZA UMIROVLJENIKE

-      NE BI BILA MOGUĆA REALIZACIJA JAVNOG GRADSKOG PRIJEVOZA

-      SMANJENJE SREDSTAVA ZA STATUTOM PROPISANE  BLAGDANE I PRAZNIKE (GRADSKE I DRŽAVNE)

-      NE BI BILO MOGUĆE DALJNJE POTICANJE PODUZETNIŠTVA

-      UPITAN BI BIO RAD SPORTSKIH I UDRUGA U KULTURI JER BI  U OVOM SEGMENTU DOŠLO DO ZNAČAJNOG SMANJENJA SREDSTAVA, ODNOSNO OKO 1,5 MILIJUNA  KUNA MANJE ZA SPORT I KULTURU

Prijedlog Proračuna Grada Crikvenice za 2011. godinu bit će još detaljnije predstavljen na Javnoj tribini na kojoj građani mogu dati svoje prijedloge koje će gradonačelnik razmotriti i po mogućnosti uvrstiti u Prijedlog proračuna. Stoga još jednom pozivamo sve zainteresirane da dođu na Javnu tribinu koja će se održati u ponedjeljak, 13. prosinca 2010. godine s početkom u 18,00 sati u Gradskoj vijećnici.