P1030080Gradonačelnik Damir Rukavina danas je na konferenciji za  medije predstavio rad koji je na urbanističko-arhitektonskom natječaju za izradu idejnog projekta „Crikvenica-centar“ od strane stručnog Ocjenjivačkog suda ocijenjen najboljim. Na natječaj koji je Grad raspisao, a koji je proveden u suradnji s Udruženjem hrvatskih arhitekata te Hrvatskom komorom arhitekata, javilo se 10 projektantskih kuća od kojih su sve zadovoljile propisane natječajne uvjete. Nagrađena su tri rada koja su po ocjeni Ocjenjivačkog suda bila najuspješnija. Radovi su bili predani pod šiframa. Najboljim je proglašeno rješenje projektantske kuće „NFO“ d.o.o. iz Zagreba koje su izradili Kata Marunica, dipl. ing. arh. i Nenad Ravnić, dipl. ing. arh. u suradnji sa Sandrom Perić, studenticom arhitekture.

 

Ocjenjivački sud je ocijenio da se u radu poštovao mediteranski ambijent, da su predloženi materijali prihvatljivi te da su urbani elementi promišljeno razrađeni, a prometno rješenje najoptimalnije u smislu funkcionalnosti. Promet se regulacijom na vrlo jednostavan način može i potpuno isključiti s trga. Projekt obuhvaća Trg Stjepana Radića i park ispred Hotela „International“. Prema rješenju, trg će biti zatvoren za promet iz smjera Frankopanske ulice uz Hotel „International“, dok će se promet i dalje odvijati jednom kolničkom trakom u smjeru Strossmayerovog šetališta zbog nužnosti prolaska vozila hitne pomoći, vatrogasaca, autobusa i dostavnih vozila.

P1030077U parku ispred Hotela „International“ predviđeno je smještanje paviljona – prizemnice s kongresnom salom kapaciteta do 400 mjesta s caffe barom i popratnim sadržajima. Pored paviljona predviđen je velik otvoreni prostor na kojemu bi bili smješteni sadržaji za djecu te koji bi se po potrebi mogao koristiti za održavanju raznih zabavnih, kulturnih i sportskih manifestacija. Dio trga u smjeru luke je ozelenjen i pruža nesmetani pogled na more. Na samom Trgu Stjepana Radića nalazit će se info-punkt, a ostavljen je postojeći prolaz između kuća i terasa, za koji se očekuje da će ubuduće biti manje frekventan. Buduća marina ovim je rješenjem uspješno uklopljena u prostor.

 Svih 10 prispjelih radova će uskoro biti izloženi na uvid građanima, a sljedeći korak je sklapanje ugovora s tvrtkom NFO d.o.o. o izradi daljnje projektne dokumentacije. Prva faza uređenja trga planira se najesen, i to u dijelu parka gdje će zahvat najmanje smetati korisnicima tog javnog prostora. U tu je svrhu u Proračunu Grada Crikvenice za 2011. godinu predviđeno cca 2 milijuna kuna.