×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/crikven1/public_html/images/sjednica_komunalnog_sustava
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/sjednica_komunalnog_sustava

P1030099Danas je u Gradskoj sportskoj dvorani održana sjednica strukovne skupine komunalnog gospodarstva Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Rijeka. Domaćin skupa bilo je GKTD „Murvica“ d.o.o. Crikvenica. Direktorica GKTD-a  Sonja Polonijo pozdravila je nazočne direktore i predstavnike komunalnih društava s područja Primorsko-goranske županije te istaknula kako će razmjena iskustava i rasprava na sjednici oko aktualnih tema svima biti korisna u budućem radu.

Skup je otvorio zamjenik gradonačelnika Veselko Mutavgjić koji je pozdravio raspravu u svezi dvije relevantne teme na dnevnom redu sjednice – aktivnosti vezane uz izgradnju županijskog Centra za gospodarenje otpadom Marišćina te novosti u provedbi Zakona o vodama. Obje teme su izuzetno značajne za funkcioniranje svih komunalnih društava u Županiji, te samim time i za funkcioniranje lokalne samouprave.

U svezi izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Marišćina istaknuto je kako je izrađena natječajna dokumentacija i u tijeku je natječaj za izvođenje radova na izgradnji. Nakon odabira najpovoljnijeg ponuđača, potpisivanje ugovora za radove očekuje se koncem godine. U sklopu prve faze projekta predviđena je izgradnja pet pretovarnih stanica procijenjene vrijednosti 55 milijuna eura. Za tu su investiciju dobivena bespovratna sredstva iz pretpristupnog fonda EU-a  (IPA) te Ekološkog fonda, a ostatak investicije (20% iznosa) sufinancirat će PGŽ, Grad Rijeka i jedinice lokalne samouprave koje će koristiti Centar.  

Procjenjuje se da bi Centar zajedno sa pretovarnim stanicama trebao početi funkcionirati 2014. godine. Jedinice lokalne samouprave će naknade za korištenje deponija plaćati prema količini otpada, čime su lokalna komunalna društva stimulirana da što više otpada recikliraju putem reciklažnih dvorišta.

Istaknut je problem manjka prostora na nekim lokalnim deponijima, no jedinice lokalne samouprave će same morati iznaći prihvatljivo rješenje za taj problem budući da se otpad na Marišćinu neće moći deponirati dok izgradnja Centra ne bude u potpunosti dovršena. Zona Marišćina je namijenjena deponiranju komunalnog i neopasnog tehnološkog otpada.

U nastavku sjednice raspravljalo se o aktivnostima na provedbi odredaba Zakona o vodama koji je propisao odvajanje djelatnosti vodoopskrbe i odvodnje od djelatnosti zbrinjavanja otpada do konca 2012. g. Zaključeno je da je provedba zakonskih odredaba kompleksna jer iziskuje značajnu reorganizaciju postojećeg sustava i znatne troškove te je zaključeno da će strukovna skupina stupiti u kontakt s ostalim županijskim skupinama, Hrvatskom gospodarskom komorom te nadležnim Ministarstvom i zakonodavcima kako bi se iznašlo što efikasnije rješenje ove problematike. Također je istaknuto da je potrebno skrenuti pažnju na lokalne specifičnosti s obzirom na turizam i razlike u broju stanovnika u zimskim i ljetnim mjesecima u turističkim destinacijama, što se odražava na cijenu komunalnih usluga.

{gallery}sjednica_komunalnog_sustava{/gallery}