P1030174Jučer je u prostorijama Gradske uprave s Udrugom „Lijepa naša“, u nazočnosti predstavnika GKTD-a „Murvica“ i TZG Crikvenice te predstavnika koncesionara, potpisan Sporazum o suradnji u programu „Plava zastava“. Predsjednik Udruge „Lijepa naša“ Ante Kutle istaknuo je kako je Grad Crikvenica jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji je zadovoljio visoke kriterije za dobivanje Plave zastave, najpriznatijeg simbola kvalitete plažnih prostora u svijetu. Istaknuo je kako je anketa provedena u 19 država pokazala da se pri odabiru destinacije za godišnji odmor sve veći broj turista orijentira prema Plavoj zastavi. Istaknuo je i dugogodišnju uspješnu suradnju s Gradom Crikvenicom koji, jedini u Hrvatskoj, zajedno s turističkom zajednicom participira u plaćanju članarine zajedno s koncesionarima. Posebne pohvale upućene su Gradskoj plaži, koja je na  crikveničkom području prva dobila Plavu zastavu i koja te visoke standarde održava već dugi niz godina, te se ubraja među najljepše i najuređenije plaže u Hrvatskoj. 

 P1030176Plave će se zastave i ove godine zavijoriti na šest plaža  - Gradskoj plaži, plaži Balustrada, plaži ispod Hotela „Omorika“, plažama Poli mora, Rokan i na bazenima Hotela „Varaždin“.

Osim samog čina potpisivanja Sporazuma, na sastanku se razgovaralo i o aktualnim problemima u upravljanju pomorskim dobrom  - o nedostatku plažnih prostora, zastupanju principa održivog razvoja te o potrebi postizanja kompromisa koji će omogućiti proširenje plažnih prostora uz poštivanje načela održivosti i zaštite okoliša. Koncesionar plaže Poli mora u Selcu Miroslav Mesaroš istaknuo je probleme s kojima se koncesionari susreću pri održavanju plaža i provođenju programa Plava zastava. Zamjenik gradonačelnika Veselko Mutavgjić istaknuo je kako su crikveničke plaže jedne od najuređenijih u Hrvatskoj upravo zahvaljujući ulaganjima i trudu koncesionara i uspješnom provođenju programa Plave zastave, te da je potrebno održati sastanak s koncesionarima i Udrugom „Lijepa naša“ kako bi se za sve probleme iznašla svima prihvatljiva rješenja.