×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/crikven1/public_html/images/skupstina_tz
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/skupstina_tz

P1050539U srijedu, 21. prosinca je u Gradskoj vijećnici u Crikvenici održana sjednica Skupštine Turističke zajednice Grada Crikvenice, u sklopu koje su članovi Skupštine prihvatili Izvješće o radu TZG Crikvenice za 2010. godinu,  Izvješće o radu TU TZG Crikvenice i turističkih društava od 1.1. do 30.9. 2011., Financijsko izvješće od 1.1. do 30.9. 2011. i Rebalans Financijskog plana TZG Crikvenice za 2011. Godinu te Prijedlog Programa rada i financijskog plana TZG Crikvenice za 2012. godinu.

Na samome početku je predsjednik TZG Crikvenice Damir Rukavina pozvao članove Skupštine i uzvanike da minutom šutnje odaju počast Ljubici Grbčić, dugogodišnjoj direktorici Turističke zajednice Mjesta Jadranovo, a u novom ustroju Turističke zajednice Grada Crikvenice voditeljici Turističkoga društva Jadranovo. Zatim je obavjestio prisutne da je sjednica sazvana s obzirom na to da je zakonom predviđeno da Skupština krajem godine donosi i usvaja dokumente nužne za funkcioniranje turističke zajednice. Nakon toga je riječ predao direktorici TZG Crikvenice Marijani Biondić, koja je obrazložila Izvješće o radu TZG Crikvenice za 2010. godinu, istaknuvši da je 2010. godina bila iznimno teška za TZG Crikvenice, ali i za destinaciju općenito, posebice zbog reorganizacije TZG Crikvenice, koja je dovela do niza poteškoća u samom funkcioniranju Zajednice. Osim toga, otegotne okolnosti su i stečaj "Jadrana" d.d., najvećega hotelskoga poduzeća na crikveničkome području te preko 3.700.000,00 kn duga i sudski sporovi naslijeđenih od nekadašnjih turističkih zajednica s područja Grada Crikvenice.  Posljedica toga su bile ograničene financijske mogućnosti tijekom 2010., ali i 2011. godine pa se cijelo to razdoblje može nazvati periodom sanacije. Nakon što je predsjednik naglasio da je glavni cilj spajanja turističkih zajednica bio formiranje jedinstvene i jake turističke zajednice na području Grada Crikvenice te da se financijska situacija stabilizira i poboljšava, članovi Skupštine su jednoglasno prihvatili Izvješće o radu TZG Crikvenice za 2010. godinu. Prilikom analize turističke sezone u 2011. godini, koja u pisanoj formi sadrži detaljno razrađeno Izvješće o radu TU TZG Crikvenice i turističkih društava od 1.1. do 30.9. 2011., Financijsko izvješće od 1.1. do 30.9. 2011. i Rebalans Financijskog plana TZG Crikvenice za 2011. godinu te Statističko izvješće od 1.1. do 30.9. 2011., Marijana Biondić je naglasila da se 2011. planirala oprezno zbog situacije u destinaciji no turistički rezultati za Crikveničku rivijeru su ipak bili iznimno dobri, i to, između ostaloga, zahvaljujući lijepom i stabilnom vremenu te dobrom funkcioniranju turističkih subjekata u destinaciji.

 

Naime, na području Rivijere Crikvenica je tijekom prvih 9 mjeseci ostvareno nešto više od 3,4 % dolazaka i 3,5 % više noćenja u odnosu na 2010. godinu. Direktorica je zaključila kako je obiteljski smještaj najzastupljeniji, da treba poraditi na kvaliteti hotelskoga smještaja te da se i dalje osjeća kriza i nedostatak investicija. Uz to, treba poraditi na prepoznatljivosti same destinacije, čemu će svakako doprinijeti Odbor za destinacijski menadžment, koji je osnovan od strane Grada Crikvenice te će svojim djelovanjem uvelike olakšati definiranje i provedbu ciljeva za uspješan razvoj Rivijere Crikvenica. Bez obzira na ograničena financijska sredstva tijekom 2011. godine, TZG Crikvenice je nastojala organizirati što više zanimljivih i kvalitetnih manifestacija, s posebnim naglaskom na gastronomskim događanjima u predsezoni (Festival jagoda, Fešta od črešanj i dr.). Tiskan je i novi turistički informator, koji je izvrsno prihvaćen i pohvaljen od strane gostiju, ali i turističkih subjekata  te je u izradi nova, modernija i dinamičnija web stranica TZG Crikvenice, koja će biti oplemenjena brojnim zanimljivim sadržajima. Direktorica je spomenula i  akcije nagrađivanja tijekom 2011. godine te još jednom čestitala direktorici GKTD-a "Murvica" d.o.o. Sonji Polonijo na 1. mjestu u kategoriji najbolje urbane plaže u Hrvatskoj, vrijednom priznanju koje je Gradsko kupalište Crikvenica osvojilo u akciji "Turistički cvijet".

Obrazlažući Prijedlog programa rada za 2012. godinu, Marijana Biondić je istaknula kako se pri njegovom sastavljanju vodilo računa o rezultatima u 2011. godini te da će tijekom 2012. u suradnji sa svim turističkim subjektima na crikveničkome području intenzivno raditi na produžavanju turističke sezone, povećanju stupnja iskorištenosti smještajnih kapaciteta i brendiranju destinacije. Znatna sredstva će se uložiti u projekt smeđe signalizacije na području Grada Crikvenice, brojne promotivne aktivnosti, organizirat će se i neke nove manifestacije te će cijela godina biti u znaku vrijedne obljetnice - 600 godina Crikvenice, tako da svakako neće nedostajati raznovrsnih i kvalitetnih događanja.

 

Promocija „Kuharice našeh non“

 

Nakon završetka službenoga dijela sjednice, predsjednik Damir Rukavina je najavio predstavljanje kuharice s autohtonim crikveničkim jelima zanimljivog naziva - "Kuharica našeh non". Na početku promocije se okupljenima obratila Marijana Biondić, naglasivši kako je kuharica najljepši uvod u božićno-novogodišnje blagdane te povezuje dvije vrijedne obljetnice - 120 godina organiziranog turizma u Crikvenici 2008. godine te 600 godina Crikvenice 2012. "Kuharica našeh non" sadrži recepte tridesetak autohtonih jela s područja Crikvenice, Dramlja, Jadranova i Selca, koji će svim dragim gostima, posjetiteljima i prijateljima Rivijere Crikvenica predstaviti važan dio tradicije te ih potaknuti da se i sami okušaju u pripremanju ovih ukusnih jela.  Uz živopisnu i originalnu fotografiju svaki recept je napisan na hrvatskom i njemačkom jeziku, čime kuharica dobiva dodatnu promotivnu vrijednost. Pokaže li se da postoji potreba, kuharica će se prevesti i na još neke jezike, poput engleskoga i talijanskoga. Osim toga, direktorica je istaknula da će se nastaviti s promocijom autohtone crikveničke kuhinje u sklopu raznih gastronomskih događanja te u restoranima i hotelima na području Rivijere Crikvenica destinacija. Spomenula je i mogućnost organiziranja tečajeva za kuhanje autohtonih crikveničkih jela te gastronomskih izleta u suradnji s turističkim subjektima. Zahvalila je svima zaslužnima za nastanak kuharice, posebice članovima Odbora za gastronomiju koji su 2008. godine prepoznali vrijednost gastronomske tradicije crikveničkoga kraja, prikupili, odabrali i zapisali stare recepte. Okupljenima se obratila i Gordana Derossi, predsjednica Odbora za gastronomiju: „Meni i mojim suradnicima iz Odbora je bila posebna čast i odgovornost biti dijelom ovoga vrijednoga projekta, za čiju se realizaciju ideja začela još 2008. godine, kada je Crikvenica slavila 120 godina organiziranog turizma. Izdavanje kuharice je najbolji podsjetnik na ovu hvalevrijednu obljetnicu te je na poseban način poslužilo i kao uvod u svečanu proslavu 600 godina od prvog spomena Crikvenice, koja nas očekuje u 2012. godini. Još smo za vrijeme obilježavanja 120 godina organiziranog turizma uvidjeli važnost i značenje promocije autohtone crikveničke kuhinje u restoranima i hotelima na našemu području, na čemu svakako treba intenzivno raditi i u budućnosti. "Kuharica našeh non" na poseban način svjedoči i o vrijednosti tradicionalne mediteranske kuhinje, koju, između ostaloga, karakteriziraju zdrave domaće namirnice.“

"Kuharica našeh non" moći će se uskoro nabaviti u crikveničkim suvenirnicama.

Nakon promocije su se uzvanici družili uz ugodnu primorsku glazbu i, naravno, kušanje ukusnih jela iz "Kuharice našeh non".

 

{gallery}skupstina_tz{/gallery}