Muzej Grada Crikvenice se uključuje u obilježavanje velike i vrijedne obljetnice – 600 godina prvog spomena imena Crikvenica, zbog čega će i cjelogodišnje djelovanje Muzeja biti u duhu srednjovjekovne povijesti. Tako će se u utorak, 24. siječnja 2012. godine u Muzeju Grada Crikvenice (Preradovićeva 1) u 18 sati održati svečano otvorenje izložbe "Starohrvatska groblja Vinodola".

Ova iznimno zanimljiva i edukativna izložba će prvi put u Crikvenici predstaviti bogati i vrijedni arheološki materijal pronađen na ranosrednjovjekovnim grobljima Vinodola, a rezultat je suradnje Muzeja Grada Crikvenice i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci.

Posjetitelji izložbe će se upoznati s arheološkim nalazima s četiriju starohrvatskih groblja Vinodola: Križišće - Veli Dol, Tribalj - Sv. Marija, Tribalj - Njivice te Stranče - Gorica. Glavnina izloženih predmeta potječe s groblja Stranče - Gorica, koje se ubraja u najznačajnija ranosrednjovjekovna groblja u Hrvatskoj, a datirano je od kraja 8. do kraja 11. stoljeća. Ljepota, bogatstvo i raznovrsnost nalaza svjedoče o životu, običajima i vjerovanjima prvih Hrvata u Vinodolu i vode nas u čarobno razdoblje srednjega vijeka.

Cjelokupna izložena muzejska građa pripada fundusu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci, koji je protekle godine izdao monografiju "Stranče - Vinodol, starohrvatsko groblje na Gorici" autorice  Željke Cetinić. Istim povodom je u Guvernerovoj palači postavljena prigodna izložba autorice Jasne Ujčić Grudenić, kojom je riječkoj publici bio predstavljen arheološki materijal starohrvatskih grobalja Vinodola.

Izložba "Starohrvatska groblja Vinodola" će biti otvorena u Muzeju Grada Crikvenice do kraja travnja 2012. godine.

Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.

Top