×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/crikven1/public_html/images/ivanjski_krijes_2012
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/ivanjski_krijes_2012

P6246000Uz pjesmu i ples, Crikveničani su prošloga vikenda proslavili početak ljeta i svetkovinu Sv. Ivana Krstitelja zapalivši Ivanjske krijesove u Crikvenici, Dramlju i Selcu.

 

U Crikvenici su članice KUD Vatroslav Lisinski plesale kolo uz pjesmu »Primorčica konja jaše«. Održan je prigodan program uz sudjelovanje recitatora i pjevača. Na kraju su članice KUD-a „Vatroslav Lisinski“ zaplesale kolo u kojemu su im se pridružili i brojni gosti. Pjevalo se starinske pjesme, a svi su se po starom običaju počastili fritama i pićem. U Dramlju je krijes zapaljen u uvali Pazdehova.

 

U Selcu je u manifestaciji je sudjelovalo 50-ak žena u nošnjama i mladića koji su svirali limene instrumente (mantinjada), koji su prodefilirali Selcem od perila Polača do mola Brac na kojem se zapalio krijes. Za tradicionalnom povorkom krenulo je gotovo 300 gostiju. Nakon paljenja krijesa, visokog gotovo pet metara, napravljenog od granja i trupaca, zapjevalo se nekoliko tradicionalnih pjesama te zasviralo i zaplesalo. Atrakciji je pridonijela pozicija Braca, čiji se vrh vidi iz cijelog mjesta, pa su u paljenju krijesa uživali svi posjetitelji mjesta.

 

Krijes su pripremili članovi Udruge mladih Selce i Mjesni odbor Selce, čiji je predsjednik Žarko Stilin spomenuo kako se nada da će se obnoviti i zimski "Ivanjski krijes na Jami" te da će se Selce polako pretvoriti u etno destinaciju. Na plaži Tunar otplesalo se tradicionalno izvorno Selačko kolo koje su vodile članice Udruge mladih Selce, KUD-a „Neven“  i žene obučene u tradicionalnu izvornu svečanu i radnu narodnu nošnju.  Na plaži Tunar se do dugo u noć pjevalo i plesalo uz batudu i piće obrta „Mareta“.

{gallery}ivanjski_krijes_2012{/gallery}