Povodom obilježavanja 600 godina prvog spomena imena Crikvenice, u Muzeju Grada Crikvenice je u petak svečano otvorena izložba „Czriquenicza 1412 – život i umjetnost Vinodola u doba pavlina“. Mnogobrojnim posjetiteljima su se obratili riječki nadbiskup, mons. Ivan Devčić, dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci, dr. Predrag Šustar, dr. Nina Kudiš s Filozofskog fakulteta, te ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Margita Cvijetinović Starac. Mons. Dinko Popović pročitao je »Hvalospjev Bogorodici« na staroslavenskom.

 

Najveću izložbu u povijesti crikveničkog Muzeja je otvorio gradonačelnik Damir Rukavina, istaknuvši njezin značaj, budući da ona progovara o samome utemeljenju budućega grada Crikvenice te vjerno prikazuje doba djelovanja pavlina od 15. do 18. stoljeća. Ravnateljica Muzeja Irena Jurić zahvalila je župnicima i svim institucijama koje su pomogle u pripremi ove izložbe.

 

Izložba je pripremljena u suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja u Rijeci. Riječkom i Krčkom nadbiskupijom te Sveučilištem u Rijeci – Filozofskim fakultetom, Odsjekom za povijest umjetnosti. Izložbu su financirali Grad Crikvenica i Primorsko-goranska županija, a potporu su dale i susjedni gradovi i općine.

 

Posebnost ove izložbe je i knjiga dojmova, inspirirana zaštićenim crikveničkim hrastovima, čije su korice izrađene od drva. Knjigu su Muzeju povodom 600. rođendana Crikvenice poklonile Zagrepčanke Ivana i Marija Radić. Nakon otvorenja, gosti su se počastili Pavlinskom tortom, novim crikveničkim gastro-suvenirom.  Izložba, koju je deset autora pripremalo sedam mjeseci, bit će otvorena do 31. siječnja 2013. godine, a ulaz je besplatan.

 

Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.

Top