×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/crikven1/public_html/images/glagoljska_bastina
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/glagoljska_bastina

p1070237Povodom obilježavanja 600 godina Crikvenice, jučer je u atriju crikveničkog Hotela „Kaštel“ mons. dr. Mile Bogović, biskup gospićko-senjski, održao predavanje „Hrvatska glagoljska baština“. Prostor atrija nije izabran slučajno; taj je bivši pavlinski samostan bio centar opismenjenjavanja i kulture u doba srednjega vijeka, u njemu se školovao svjetski poznati „Michelangelo minijature“ Juraj Julije Klović, a glagoljsko pismo je ponovno oživjelo kroz  zanimljivo predavanje mons. Bogovića, koji je opisao povijest i razvoj tog nezamjenjivog elementa hrvatskoga kulturnoga identiteta. Ovaj je kraj sačuvao najviše glagoljskih spomenika i zapisa, što je svakako razlog za ponos, istaknuo je biskup. Interes za glagoljicu sve više raste, a 600. rođendan Crikvenice prigoda je za bolje upoznavanje s ovim pismom koje postaje sve veće nadahnuće u kulturi i umjetnosti.

 U programu su sudjelovali umirovljeni svećenik, mons. Dinko Popović, te župnik župe sv. Jelene djevice i mučenice Dramalj, o. Marko Stipetić, koji je prigodno pročitao ulomak iz posljednice „Hvali Sion Spasitelja“ iz misala rimskog obreda na staroslavenskom jeziku. Iznenađenje večeri bila je promocija pjesme „Crikvenice, ti moja si mat“, koju je otpjevao autor glazbe i stihova, talentirani maturant Gracian Čop. Promotivni CD, čije je izdanje financirao Ured Grada Crikvenice, svi su prisutni dobili na poklon. Glazbene gošće večeri bile su članice ženske klape „Sveta Jelena“ iz Dramlja.


{gallery}glagoljska_bastina{/gallery}

Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.

Top