Bogatim kulturno-umjetničkim programom u Selcu zatvorena „Škrinjica kulturnog blaga“
Objavljeno: 15.05.2013.

Škrinjica kulturnog blaga“ jučer je svečano zatvorena u Selcu, koje je bilo domaćin posljednje kulturno-zabavne manifestacije u sklopu ovoga jedanaestodnevnog projekta. „Škrinjica kulturnog blaga“ je projekt prekogranične suradnje koji je sufinanciran iz programa „Europa za građane“ Europske unije. Grad Crikvenica je projekt prijavio u suradnji s prijateljskom Općinom Kidričevo iz Slovenije i Poduzetničkim centrom „Vinodol“. U sklopu projekta su predstavljeni tradicionalna crikvenička gastronomska ponuda, narodni običaji, nošnje i folklorna baština Crikvenice i Kidričeva, održane su radionice izrade tradicijskog nakita, keramike, tečaj glagoljice, škola folklora… Na okruglim stolovima se raspravljalo o zaštiti kulturne baštine, idejnoj skici crikveničkog arheološkog nalazišta „Ad turres“ te mogućnostima koje se pružaju osobama s poteškoćama u razvoju, nacionalnim manjinama i socijalno isključenim građanima nakon što Hrvatska postane punopravnom članicom Europske unije.

Sve se to odvijalo u suradnji s Općinom Kidričevo iz Slovenije čiji su predstavnici prezentirali svoju kulturno-povijesnu baštinu prijateljima iz Crikvenice. Iz lijepe suradnje na ovome projektu rodila su se nova prijateljstva i inicijative za buduću suradnju. Na okruglom stolu koji se tim povodom održao u Hotelu „Vila Ružica“, na kojemu su na pitanja građana odgovarali gradonačelnik Grada Crikvenice Damir Rukavina i župan Općine Kidričevo Anton Leskovar, konstruktivne prijedloge za buduću suradnju dali su mnogi građani Crikvenice i Kidričeva. U raspravi su sudjelovali predstavnici Udruženja obrtnika Grada Crikvenice i Općine Vinodolske, Turističke zajednice Grada Crikvenice, Poduzetničkog centra „Vinodol“, Muzeja Grada Crikvenice, OŠ Zvonka Cara… Zaključak rasprave je da će naglasak u predstojećem razdoblju biti razvijanje gospodarske suradnje te će se raditi na povezivanju poduzetnika i obrtnika i osmišljavanju zajedničkih projekata za  dobivanje sredstava iz EU fondova. Posebno je istaknuta uspješna suradnja na dosadašnjem kandidiranju projekata za EU fondove. Grad Crikvenica i Općina Kidričevo su zajedničkim snagama dobili sredstva za „Škrinjicu kulturnog blaga“ i projekt „Mladi u zajednici bez barijera“ čija realizacija počinje u rujnu ove godine, a čekaju se i rezultati natječaja za još jedan  vrijedan projekt prekogranične suradnje.

Svečano zatvaranje „Škrinjice kulturnog blaga“ obilježila je atraktivna prezentacija izvornih selačkih običaja – mlaće slame i selačkog kola. Svi su sudionici predvođeni selačkom Mantinjadom u povorci obišli Selce, a posebna atrakcija bilo je sedamdesetak sudionica u narodnim nošnjama. Sve posjetitelje su pozdravili crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina i župan Općine Kidričevo Anton Leskovar, a druženje se nastavilo i u večernjim satima na plaži Tunar.

Ovim putem zahvaljujemo svima koji su pridonijeli uspješnoj realizaciji ovoga opsežnog projekta. Hvala Vam što ste nesebično uložili svoje slobodno vrijeme i trud kako bismo na najljepši način promovirali svoju bogatu kulturnu baštinu!