Svečano otvoren novi crikvenički Trg Stjepana Radića
Osmijeh za novi crikvenički trg Fotografirao: Igor Ivančić
Objavljeno: 18.05.2013.

Jučer je oko 2500 građana i gostiju Crikvenice sudjelovalo na proslavi povodom svečanog otvorenja novouređenoga Trga Stjepana Radića koja će svakako ući u povijest Crikvenice. Nakon niza godina, Crikvenica je napokon dobila prekrasno moderno središte grada za druženje i održavanje manifestacija.

Trg je osmislio arhitektonski ured „NFO“ iz Zagreba, odnosno mladi arhitekti Kata Marunica i Nenad Ravnić. Radove su realizirali GP „Krk“ te pazinske tvrtke „Kamen“ i „Istra Marmi“. Površina trga je 9000 m2, a popločen je kamenom kirmenjakom koji krasi i Trg Sv. Marka u Veneciji. Opsežni radovi su se odvijali u dvije faze – u prvoj fazi je trg proširen te je izgrađen novi obalni zid, a u drugoj fazi je cijela površina trga dobila novi izgled koji je Crikvenici podario potpuno novu vizuru.

U trg se postavilo kolektore sanitarne odvodnje u dužini od 100 metara, 220 metara vodovoda, 300 metara oborinske kanalizacije. Uz kamen, na Trg Stjepana Radića ugradilo se 600 kubika betona i tisuću kvadrata asfalta. Zasađeno je pedesetak već naraslih stabala. U uređenje trga uloženo je 27 milijuna kuna, što je najveća investicija u povijesti Crikvenice.

 Na svečanom je otvorenju nastupilo 250 izvođača iz Crikvenice, Novog Vinodolskog i Općine Vinodolske, a povodom 125. obljetnice turizma svečano je otvoren i 125-metarski gastro stol s brojnim delicijama autohtone crikveničke kuhinje koje su pripremili vrijedni crikvenički ugostitelji. U glazbenom programu su nastupili Društvo Crikveničana, klape Kala, Kirice, Puntape, Sveta Jelena i Tić, KUD-ovi Jelena Dramalj, Martin Matetić Jadranovo, Neven Selce, Vatroslav Lisinski Crikvenica, Limena glazba Selce, Romska zajednica »Romska nada« Crikvenica, Big Bend Swingery, Gradski dječji zbor, festivalski bend Skrivene kvinte, grupa Trend, Helena Brajković, Marino Ferenčić, Neven Barac, Bribirski tamburaši i Frankopani. Novi trg je blagoslovio župnik crikveničke župe Uznesenja BDM, vlč. Slobodan Bunoza. Snimljena je i atraktivna grupna fotograija nazvana „Osmijeh za novi crikvenički trg“. Proslava je zaključena vatrometom, a grupa „Trend“ je zabavljala posjetitelje do dugo u noć.

Grad Crikvenica zahvaljuje svojim građankama, građanima na strpljenju, te projektantima, izvođačima radova i svima koji su direktno ili indirektno sudjelovali u izgradnji Trga Stjepana Radića. Zahvaljujemo i svim suorganizatorima,   sudionicima programa, ugostiteljima, sponzorima i svima koji su na bilo koji način uveličali svečanost otvorenja. Popis svih sudionika je u privitku!

U toku idućeg tjedna potražite na našem web portalu foto galeriju s otvaranja Trga!