Otvorena izložba „Hartuline zi Crkvenice“
Objavljeno: 21.06.2013.

Jučer je u gradskom muzeju svečano otvorena izložba starih razglednica „Hartuline zi Crikvenice“. V.d. ravnateljice Daniela Lakotić istaknula je kako je izložba postavljena u povodu 125. obljetnice turizma, s ciljem da stanovnike i goste Crikvenice vrati u doba koje je u Crikvenici obilježio intenzivni razvoj turističkih djelatnosti. Kustosica Tea Rosić istaknula je kako stare razglednice pružaju zanimljive povijesne podatke. „Njima su u vremenu zaustavljene panorame gradova, ulice s prolaznicima, parkovi, spomenici, građevine i događaji. Na njima prepoznajemo prostore kojih danas više nema ili su promijenili izgled, ljude koji su u tim prostorima živjeli, radili, šetali, zabavljali se. Razglednica je tako postala dokument koji svjedoči o prošlosti i kulturi življenja jedne sredine“, istaknula je Rosić.

Direktorica Turističke zajednice Grada Crikvenice Marijana Biondić napomenula je da su razglednice prije 125 godina imale veliku važnost u promociji Crikvenice kao turističke destinacije te da su gosti pomoću razglednica svojim najmilijima prvenstveno slali emociju s odmora, što se nije promijenilo do danas. Unatoč prevlasti informatičkih tehnologija, razglednica je zadržala svoj šarm i ostaje u albumima kao trajan svjedok jednoga vremena.

Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Silvia Crnić, a otvaranju su prisustvovali i gosti iz prijateljskoga grada Orlove iz Češke. U glazbenom dijelu programa nastupio je kantautor Neven Barac.

Izložba starih razglednica postavljena je u Muzeju Grada Crikvenice do 15. rujna.