Ljetni program Centra za kulturu „Dr. Ivan Kostrenčić“
Objavljeno: 08.07.2013.

Centar za kulturu „Dr. Ivan Kostrenčić“ Crikvenica je za ovo ljeto pripremio bogat i raznovrstan zabavni i kulturni program, koji se sastoji od brojnih izložaba, koncerata i predstava. Već sredinom prošloga mjeseca je započeo ljetni izložbeni program zajedničkog naziva „Boja, crta oblik“ u Gradskoj galeriji Crikvenica, i to zanimljivom izložbom dvoje mladih kipara, Ivane Postić i Mateja Vočaneca, a u tijeku je izložba našeg istaknutog slikara Maura Stipanova. U petak, 12. srpnja  u 21 sat otvaramo izložbu vrsne grafičarke Maje Franković. Do sredine rujna održat će se još izložbe Zdravka Milića, Petra Dolića i Elvisa Bertona.

Ovogodišnjim ljetnim ciklusom Gradska galerija Crikvenica obilježava desetu godišnjicu svojeg rada i to kao stručno vođena galerija, koja svojim izložbenim programima predstavlja ponajbolje likovne umjetnike i njihova djela, što u kontekstu našeg turističkog okruženja ima i značajnu ulogu promicanja hrvatske likovne umjetnosti, a naravno i doprinosi kvaliteti kulturne ponude Crikvenice kao turističke sredine.

Ovih dana započinje i glazbeno-scenski dio našeg ovogodišnjeg ljetnog programa, koji će se održavati uglavnom na otvorenima prostorima, pod vedrim nebom, pa otuda i zajednički naziv “Ispod plavog mjeseca“ – ljeto u Crikvenici 2013., koji je po koncepciji zamišljen i kao svojevrsni glazbeni vremeplov. U programu ima najviše koncerata, ali ima i scenskih izvedaba, pa je tako prva po redu, 9. srpnja u Lapidariju hotela „Kaštel“, predstava „Mjehur od sapunice“ Glumačke družine „Histrion“ za koju je tekst i režiju potpisao Ivan Goran Vitez, a igraju: Pero Juričić, Ankica Dobrić, Janko Popović Volarić, Ivica Pucar i Iva Visković.

Slijedi koncert na rivi „Mulina“ u Jadranovu 17. srpnja, na kojem će nastupiti irska grupa „The Sinners“ koju vodi glazbenik James Cannon, inače sin čuvenog Seana Cannona iz popularnih „Dublinersa“. Dva dana kasnije, 19. 7. u Lapidariju hotela „Kaštel“ u Crikvenici održat će se koncert Borisa Babarovića i „Crvenih koralja“ koji će nas vratiti u romantična vremena hrvatskog rock'n'rolla s početka 1960-ih  godina. Slijedi koncert kanadske glazbenice Jennifer Garrett u pratnji Vladimira Georgeva, koji će izvesti koncert američkog gospela u crkvi sv. Jakova u Jadranovu, 24. srpnja.

Neće biti zakinuti ni ljubitelji country glazbe, za koje je dogovoren koncert grupe „Country Guru“ iz Zagreba, čiji članovi dolaze većinom iz nekadašnje kultne grupe „Plava trava zaborava“ i nastupit će 25. 7. u Lapidariju hotela „Kaštel“.

Koncem srpnja, 31. 7. na terasi hotela „Esplanade“ u Crikvenici nastupit će Jurica Pađen i grupa „Aerodrom“, koji već desetljećima ne silaze s naših glazbenih top-ljestvica, a zatim nam 8. kolovoza dolazi isto tako slavna grupa „Psihomodo pop“ na čelu s već legendarnim i karizmatičnim frontmenom Davorom Gobcem. Nastupit će također na terasi Hotela „Esplanade“.

U daleku renesansnu povijest odvest će nas ansambl za ranu glazbu „Minstrel“ iz Zagreba, koji će nastupiti 11. 8. u Lapidariju hotela „Kaštel“, u okviru promocije DVD-a  s dramskim uprizorenjem „Mi, knez Mikula, milošću Božjom“. Za kraj, 15. 8. u Lapidariju Hotela „Kaštel“,  pripremamo koncert sastava pomalo neobična naziva „Donˈt Follow The White Rabbit“ u kojem su Valentino Vasilić, Marko Matutinović i Igor Kosmina, inače članovi „Crikveničke rock scene“ i dobro poznati crikveničkoj publici po svojim unplugged nastupima.