Tečaj hrvatskoga jezika za Gradišćanske Hrvate osmi put u Crikvenici
Objavljeno: 12.07.2013.

U Crikvenici se od 6. do 13. srpnja održava tečaj hrvatskoga jezika za Gradišćanske Hrvate koji žele bolje naučiti materinji jezik ili se s njim prvi put upoznati. Tečaj se održava u organizaciji Hrvatske narodne visoke škole iz Željeznog (Eisenstadt, Austrija).

Predviđeni su tečajevi za odrasle početnike i napredne, te za djecu. Tečajevi, uz jezik i konverzaciju, obuhvaćaju hrvatsku glazbu, kulturu i književnost, a vode ih iskusni pedagozi iz Gradišća (Burgenland). Ove godine tečaj pohađa 25 sudionika.

Tečaj hrvatskog jezika za Hrvate iz Gradišća još je 2000. godine inicirala mag. Edita Mühlgaszner, nadzornica za manjinsko školstvo u Gradišću, kaododatnumogućnost  usavršavanja za učitelje/učiteljice koji rade u dvojezičnoj nastavi gradišćanskohrvatskog jezika. Otada u Hrvatsku svake godine dolazi 30-ak polaznika, a tečaj se u Crikvenici održava već 8. put.  

Polaznici ujutro imaju predavanja  i jezične radionice, a popodneva su rezervirana za odmor, razgledavanje grada i upoznavanje Grada Crikvenice i okolice. Polaznici su se složili da je Crikvenica idealno mjesto za održavanje ovakvih ljetnih tečajeva, a posebno ih se dojmila prelijepa gradska plaža.