Dani Ad turresa u Crikvenici
Objavljeno: 16.07.2013.

Vikend pred nama vraća Crikvenicu čak 2.000 godina unatrag, u doba antike i živopisan svijet Rimljana.

Od 20. do 21. srpnja će se u Crikvenici održavati Dani Ad turresa, kulturno-zabavna manifestacija zasnovana na vrijednoj arheološkoj baštini.

Zašto Ad turres? Arheološka istraživanja na lokalitetu Igralište su potvrdila da je Ad turres naziv antičke Crikvenice te da povijesni razvoj grada traje već više od 2.000 godina. Uz to, otkrivena je lokalna keramičarska radionica Seksta Metilija Maksima za proizvodnju amfora, uporabne i graditeljske keramike, koja je po svojoj očuvanosti jedinstvena na prostoru Hrvatske. Među brojnim nalazima svakako treba istaknuti jedinstven tip rimske amfore, koja je prema nalazištu na kojemu je otkrivena dobila ime Crikvenica, a njezin službeni naziv je Jadranska amfora ravnog dna tip Crikvenica.

Očekuje nas vikend ispunjen zanimljivim programom uz antičku glazbu i gastronomiju, Bakanalije (večeri u čast boga Bakha), carsku povorku, borbe gladijatora, prodaju robova, prezentaciju antičkih zanata, antičke zabavljače i krotitelje glazbe. Naši najmlađi će se moći igrati poput njihovih vršnjaka u antičko vrijeme. Program će se održavati na dvije lokacije:

u centru Crikvenice, na Trgu Stjepana Radića te na arheološkome nalazištu "Ad turres", gdje će se paliti antička peć i izrađivati keramičarski predmeti, održavati natjecanje u gađanju lukom i strijelom, igrati antički nogomet, a bit će prezentiran i rimski logor, antička gastronomija te legionarska škola.

U programu će sudjelovati Udruga "Archaios" Zadar, Udruga "Andautonija" Šćitarjevo, Triljus IV, Artifanus, Liburnijska antička skupina "Ad Rectum", Udruga "Kirci", Udruga umirovljenika Grada Crikvenica "Sunce", Udruga umirovljenika Grada Crikvenice i Općine Vinodolske.

Rezervirajte svoje mjesto u ovom uzbudljivom vremeplovu, pridružite nam se, upoznajte i iskusite sve čari rimskoga doba! Veselimo se Vašem dolasku!

Organizatori Dana Ad turresa su Turistička zajednica Grada Crikvenice i Muzej Grada Crikvenica, a suorganizatori Grand hotel Dramalj i "Krasnica" d.o.o.

Pokrovitelji su Grad Crikvenica i Županijska lučka uprava Crikvenica.

Medijski pokrovitelji su Novi list, Primorske novine, Crikvenički vjesnik, Radio Rijeka, Radio Trsat, Kvarnerski radio, Internet televizija i web portal Crikvenica Danas.

 


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.

Top