Proslava 100. obljetnice vatrogastva u Crikvenici
Objavljeno: 23.09.2013.

 

U petak se u povodu proslave 100. obljetnice vatrogasnog djelovanja u Crikvenici u Gradskoj vijećnici održala promocija Monografije „100 godina vatrogastva u Crikvenici“ autora Iva Benića, profesora povijesti i filozofije koji je od 1989. g. istaknuti član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Crikvenica. O knjizi su govorili kustosica Muzeja Grada Crikvenice Tea Rosić, predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Crikvenica Željko Ornik, Igor Hrelja u ime uredništva knjige te sam autor Ivo Benić.

Crikveničkim su vatrogascima ovu visoku obljetnicu na skupu čestitali  županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Šćurac, predsjednik Vatrogasne zajednice PGŽ-a Slavko Gauš, zapovjednik JVP-a Rijeka Hinko Mance, zapovjednik JVP-a Grada Krka Dinko Petrov te gradonačelnik Damir Rukavina.

Na prezentaciji monografije je istaknuto da prve tragove organiziranog vatrogastva na području današnjega Grada Crikvenice nalazimo 16. 09. 1913. godine. Toga je dana održana sjednica Općinskog zastupstva u Crikvenici, a zaključak te sjednice bila je odluka o kretanju u proces osnivanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Crikvenica. 

U Gradu Crikvenici se Vatrogasna ispostava MUP-a formirala 1. 1. 1994. godine. Tada operativno djelovanje na području Grada preuzima profesionalna postrojba MUP-a, koja je  1. 1. 2000. godine preformirana u Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Crikvenice. DVD Crikvenica svoj rad, uz ispomoć profesionalnoj postrojbi u većim intervencijama, usmjerava na preventivno djelovanje (rad s građanima, ljetno dežurstvo i izviđačka patrola područjem Grada). Posebnu pažnju DVD Crikvenica posvećuje radu s mladeži. Plod toga rada je pomlađivanje postrojbe DVD-a s članovima mladeži formirane 1989. i 1998. godine.  DVD obučava tridesetak clanova zenske i muske mladeži formirane 2002. godine. 

Nakon prezentacije monografije, u Muzeju Grada Crikvenice je svečano otvorena izložba „Vatru gasi, brata spasi“. Izložba kronološki prati povijest vatrogastva u Crikvenici. U sklopu izložbe možete pogledati i film o prošlogodišnjem požaru na crikveničkom području. Izložba je postavljena do 24. studenoga 2013.

U petak su crikvenički vatrogasci održali i atraktivne pokazne vježbe na parkiralištu „Petak“ koje su posebno oduševile najmlađe. Vatrogasci su hodali  kroz vatru, izvlačili automobil iz mora, gasili požar, prkosili kemikalijama… njihove su vještine privukle brojnu publiku, a posjetila su ih  i djeca iz DV-a „Radost“.

100 godina vatrogastva slavilo se i u nedjelju atraktivnim natjecanjem vatrogasaca „Fire combat“, svečanom sjednicom u OŠ Zvonka Cara i mimohodom vatrogasnih vozila i postrojbi. Trodnevna proslava održala se pod visokim pokroviteljstvom Sabora Republike Hrvatske.