Izaslanstvo Grada Crikvenice na Danima Gjalskog u Zaboku
Objavljeno: 28.10.2013.

 

 

Predsjednik Gradskoga vijeća Grada Crikvenice Lovorko Gržac, te zamjenici gradonačelnika Silvia Crnić i Veselko Mutavgjić, proteklog su vikenda boravili u Zaboku, gradu prijatelju, na središnjim događanjima u okviru kulturne manifestacije „Dani Ksavera Šandora Gjalskog“.

Crikveničko izaslanstvo je u petak popodne nazočilo predstavljanju „PoZiCe“, knjige literarnih i likovnih radova učenika Poreča, Zaboka i Crikvenice, na kojemu su nastupili i učenici crikveničkih škola sa svojim nastavnicima. Nagrađeni učenici su Maja Krištafor, učenica Srednje škole dr. Antuna Barca (mentorica: Mirna Polić Malnar, prof.), Maro Mavrić i Katarina Malenica, učenici OŠ Zvonka Cara (mentor: Milena Blažić Knez), te Antonio Grbčić, učenik OŠ Vladimira Nazora (mentorica Jasmina Manestar, prof.).

U subotu popodne Crikveničani su bili gosti središnjeg događaja cijele kulturne manifestacije, svečane dodjele Književne nagrade „Ksaver Šandor Gjalski“, koju je ove godine osvojio, po treći put, poznati hrvatski književnik Pavao Pavličić za knjigu „Muzej revolucije“.

Ljubazni i iznimno gostoljubivi domaćini iz prijateljskog Zaboka, na čelu s gradonačelnikom Ivanom Hanžekom, organizirali su za crikveničke prijatelje i obilazak Muzeja krapinskih neandertalaca. Tamo je upriličen i srdačan susret izaslanstva Grada Crikvenice i članova crikveničkog Gradskog crvenog križa, koji su također došli u obilazak Muzeja.

Crikvenički učenici i profesori su posjetili i vrlo atraktivan dvorac – Muzej baštinjene kulture i sjećanja Sv. Križ Začretje u vlasništvu obitelji Flögel Mršić. Na povratku su posjetili Mirogoj i položili cvijeće i svijeće na grobove Vladimira Nazora i dr. Antuna Barca, književnika čija imena nose dvije škole u Crikvenici. 

Tekst i fotografije: Ivica Tomić