Održana simulirana sjednica gradskoga vijeća srednjoškolaca u sklopu planske igre „Lokalna samouprava“
Objavljeno: 06.12.2013.

 

Jučer je u Gradskoj vijećnici u sklopu planske igre „Lokalna samouprava“ održana simulirana sjednica Gradskoga vijeća na kojoj su glavni ulogu imali crikvenički srednjoškolci. U suradnji s trenerima iz Zaklade „Friedrich Ebert“, prošli su tjedan učili o lokalnoj demokraciji te kako funkcioniraju strukture grada, a jučer su svoje znanje praktično primijenili na sjednici koja ni po čemu nije zaostajala za pravom, „odraslom“ sjednicom Gradskoga vijeća. Sjednicu je otvorio predsjednik Gradskoga vijeća Lovorko Gržac, a na pitanja mladih vijećnika na aktualnom satu je odgovarao gradonačelnik Damir Rukavina. Vijećnike je zanimao rad Savjeta mladih, dodjela stipendija učenicima i studentima, izgradnja nove školske sportske dvorane, mogućnost osiguranja prostora za azil za životinje, projekcija filmova za učenike, raspored odvoza otpada te mogućnost uvođenja noćnih autobusnih linija prema i iz Rijeke.

Mladi su kroz točke dnevnog reda izložili svoje prijedloge o kojima su kasnije i glasali. Stranka za budućnost Crikvenice, Lokalna stranka mladih, Nezavisna stranka prava mladih i Stranka zlatne mladeži, kroz svoje su točke dnevnog reda dali mnoge konstruktivne prijedloge o aktualnim gradskim temama. Predložili su preseljenje Gradske knjižnice u zgradu Stare škole gdje bi se mogle odvijati različite promocije, a učenici bi dobili i prostor za rad i učenje te održavanje radionica. Predložili su i prenamjenu prostora bivšeg Petaka u prostor za mlade gdje bi se mogli družiti,  te izgradnju kino dvorane. Predložili su i izgradnju autobusne stanice u blizini Srednje škole dr. Antuna Barca koja bi učenicima olakšala dolazak u i odlazak iz škole.

Na kraju sjednice, svi sudionici planske igre dobili su diplome za sudjelovanje, pohvale za svoj angažman i konstruktivne rasprave dobili su i od gradonačelnika i predsjednika Gradskoga vijeća.