DODIJELJENA NAGRADA ARTUR - TRG STJEPANA RADIĆA - CRIKVENICA
Objavljeno: 28.03.2014.

Danas 27. ožujka 2014. na zatvaranju prve konferencije ARTUR Arhitektura i turizam, koja se ove godine bavila temom Turistički prostor: Grad i regija, u nazočnosti zamjenika Ministra turizma Ratomira Ivčića, Gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića, Veleposlanice Kraljevine Nizozemske Stelle Ronner-Grubačić i drugih uzvanika, dodijeljene su nagrade ARTUR projektima koji promiču razvoj lokalne zajednice, doprinose kvaliteti turističkog prostora, koji potiču interdisciplinarnosti cjelovitost u procesu i planiranju prostora, te očuvanju okoliša u nekoliko kategorija.

Kako je program ARTUR usmjeren je na prevladavanje postojećih nedostataka i problema vezanih za prostor i turizam, a dugoročni ciljevi jačanje uloge dizajna, arhitekture i urbanizma, kao i doprinosa drugih kulturnih djelatnosti i struka u održivom razvoju turizma, svrha poziva za nagradu ARTUR bila je identificiranje najboljih praksi, održivih i dobro planiranih, integriranih arhitektonskih realizacija.

Poziv se odnosio na projekte koji promiču razvoj lokalne zajednice, doprinose kvaliteti turističkog prostora, koji potiču interdisciplinarnosti cjelovitost u procesu i planiranju prostora, te očuvanju okoliša, a uključuju:

 1. Realizacije u javnom prostoru - turistički teritorij - doprinos razvoju i održivosti turizma (javni otvoreni prostori – rive, trgovi, parkovi)
 2. Realizacije arhitekture u turizmu (turistički objekti),
 3. Turistički sadržaji (projekti lokalne uprave i privatnih investitora s konkretnim manifestacijama u prostoru (prostori za kulturu, sport i rekreaciju)
 4. Realizirana stručna istraživanja i publikacije vezane za arhitekturu i turizam

U razmatranje su se uzimali projekti koji su realizirani od početka 2000. godine do danas. Žiri nije razmatrao projekte u visokom stupnju dovršenosti koji još nisu stavljeni u funkciju zbog nemogućnosti ocjene utjecaja koji ti projekti mogu imati na lokalnu zajednicu i razvoj turističkih aktivnosti. Predlagači tih projekata pozvani su svoje projekte ponovo prijaviti na sljedećim pozivima za predlaganje ARTUR nagrade.Stručni interdisciplinarni ocjenjivački žiri u sastavu

 1. Vesna Rajković, Ministarstvo turizma, Uprava za razvoj i konkurentnost turizma
 2. Snježana Turalija, Hrvatski savjet za zelenu gradnju
 3. Đuro Tomljenović, Hrvatska radiotelevizija
 4. Maroje Mrduljaš, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
 5. Boris Fiolić, Studio BIF, Udruženje hrvatskih arhitekata
 6. Pieter Sanders, Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske

razmatrao je pristigle prijedloge i dodijelio je nagrade uzimajući u obzir slijedeće kriterije:

 1. doprinos prepoznatljivosti, posebitosti, autentičnosti, identitetu hrvatske turističke ponude
 2. doprinos kvaliteti prostora
 3. cjelovitost i interdisciplinarnost u procesu planiranja i realizacije
 4. očuvanje okoliša, ekološka osviještenost, društvena i ekonomska održivost
 5. inovativnost i kreativnost u planiranju, pristupu i ponudi

Žiri je nakon razmatranja svih pristiglih prijedloga odlučio dodijeliti slijedeće nagrade:

U kategoriji INTERVENCIJE U TURISTIČKOM MJESTU – ARTUR nagrada se dodjeljuje projektu:

TRG STJEPANA RADIĆA - CRIKVENICA

LOKACIJA: Trg Stjepana Radića, Crikvenica
PREDLAGATELJ: NFO d.o.o.
INVESTITOR: Grad Crikvenica
AUTORI: Kata Marunica, Nenad Ravnić (NFO d.o.o.)
KOAUTORI: Dijana Pavić (NFO d.o.o.)
SURADNICI/SUDIONICI U PROCESU: Tatjana Liktar (vanjski suradnik), Tamara Marić, Sandra Perić (NFO d.o.o.); Juraj Jordanić (IEP d.o.o.), Branko Galić (Radionica statike d.o.o.); Damir Keglević (APZ HIDRIA d.o.o.); Željko Slovinac, Vladimir Kocet (Telektra d.o.o.); Lucija Ivas, Tomica Čudina (FOREL PROJEKT d.o.o.)
GODINA PROJEKTA: 2011
GODINA REALIZACIJE: 2013
AUTOR FOTOGRAFIJA: Ivan Dorotić, Goran Katić/Fotosvijet

Trg Stjepana Radića u Crikvenici autora iz studija NFO je primjer afirmativnog rješavanja zatečene prometne situacije, nedostatka jasnoće centričnosti mjesta, pristupa rivi i napora lokalne zajednice za stvaranjem novog identiteta grada koji se pokušava transformirati iz tzv vikendaške destinacije  u primarno turističku što je Crikvenica oduvijek i bila.

Autori su svojim inovativnim pristupom stvorili polje novih događaja. Javni prostor se afirmirao u svojoj punoći i jasnoći i time naglasio sve turističke i urbane potencijale turističkog mjesta. Intervencija je vrlo lijepa, čista, nenametljiva, a jasno definira međuprostor gradske strukture i crte mora (rive). Detaljnim oblikovanjem plohe i urbanim designom naglašavaju suvremenost i daju poticaj daljnjem urbanom razvoju. Zatečena situacija pretvara se u red kao podloga budućih događaja.

Žiri je u ovom prijedlogu osjetio novum i napor male turističke sredine, te smatra da je način kojim se pristupilo ideji oblikovanja centra mjesta maksimalno pridonosi razvoju turizma. Stvaraju se nove vrijednosti kulturnih i turističkih događaja. Arhitekti su u ovom projektu uspješno dali samo okvir budućnosti, a sredina će ga svojom organizacijom života do kraja oblikovati.