Plava riba caruje tjedan dana na Rivijeri Crikvenica!
Objavljeno: 20.05.2014.

Čeka nas ukusnih, zdravih i veselih tjedan dana na Rivijeri Crikvenica!

Od 23. do 30. svibnja 2014. održavat će se "Tjedan plave ribe", a čitava će rivijera mirisati po vrhunskim i slasnim ribljim specijalitetima. Plavi se tjedan vezuje uz projekt "Cesta plave ribe", koji je osmislila Turistička zajednica Grada Crikvenice, a njegova se svečana promocija održala u lipnju prošle godine.

Zašto baš plava riba? Zato što je upravo ona nekad bila jedna od najznačajnijih namirnica u tradicionalnoj prehrani stanovnika crikveničkoga kraja, koji su rano prepoznali njezinu iznimnu vrijednost, hranjivost i blagotvoran učinak na zdravlje. Uz to, crikvenički su ribari već u 18. stoljeću bili majstori u lovu na plavu, ali i ostalu ribu, a  mnogi su od njih svoja znanja prenosili na generacije ribara na ovim područjima, ali i diljem svijeta.

Svečano otvorenje "Ceste plave ribe" održat će se u petak, 23. svibnja 2014. u 18 sati na Trgu Stjepana Radića, u centru Crikvenice. Posjetitelje očekuju zanimljive radionice (izrada tradicionalnog jela -  "Crkveniške rupice", soljenje i filetiranje ribe, prezentacija ribolovnih alata) i zabavni program uz glazbeni sastav"Klamaruša". Na velikom gastro stolu će pak svoje mjesto pronaći riblji specijaliteti s "Ceste plave ribe", poput Ribljih okruglica u pikantnom umaku od rajčice, Lazanja od plave ribe, Fishburgera te neizostavnih Crkveniških rupica. Prodajom jela sakuplja se donacija za izdavanje knjige recepata od plave ribe, koju priprema PŠRD "Arbun". Ugostiteljima  koji su se ove godine pridružili "Cesti plave ribe" ovom će se prilikom uručiti markica "Cesta plave ribe", koju će istaknuti u svojim objektima te time poručiti da u svojoj stalnoj ponudi nude jela od plave ribe.

No, tu nije kraj. Kako se riba izvrsno nadopunjuje i stapa s ukusnom kapljicom, od 23. do 25. svibnja će u centru Crikvenice biti i Smotra žlahtine i vina Vinodola, a tom će se prilikom moći kušati vina nekoliko vinara iz okolice.

Punih promotivnih tjedan dana, sve do 30. svibnja, ugostiteljski objekti uključeni u projekt "Cesta plave ribe" nudit će poseban popust od 20% na odabrana jela od plave ribe, što će zasigurno razveseliti sve gurmane. Jela od plave ribe će biti dio stalne ponude svih objekata s markicom "Cesta plave ribe".

Posjetite Crikvenicu, zakoračite na "Cestu plave ribe", osmišljenu samo radi Vašeg zadovoljstva i uronite u bogatu ribarsku prošlost Rivijere Crikvenica.
Prepustite se božanstvenim okusima i mirisima Mediterana i uživajte u društvu tradicije!

Veselimo Vam se!

Organizator: Turistička zajednica Grada Crikvenice
Suorganizatori: PŠRD "Arbun"  Crikvenica, Udruga umirovljenika Grada Crikvenice "Sunce", "Krasnica" d.o.o.
Pokrovitelji: Grad Crikvenica, Županijska lučka uprava Crikvenica