Gradonačelnik Grada Crikvenice podržao inicijativu za osnivanje Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Crikvenice
Objavljeno: 16.06.2014.

Gradonačelnik Grada Crikvenice Damir Rukavina je  danas 16.lipnja 2014. Na radnom sastanku s načelnikom Policijske postaje Crikvenica  Damirom Volfom i pomoćnikom načelnika Draženom Zekićem razgovarao o osnivanju Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Crikvenice. Sastanku su bili prisutni gradonačelnikovi suradnici,  ravnatelji ustanova i direktorica komunalnog poduzeća u vlasništvu Grada.

Predstavnici PP Crikvenica, potaknuli su osnivanje ovakvih vijeća po općinama i gradovima, te su naglasili da su  naišli na dobar odaziv u susjednim jedinicama lokalne samouprave. Vijeće za prevenciju bilo bi partnersko tijelo čiji je cilj putem preventivnih aktivnosti, raditi na povećanju sigurnosti, prevenciji štetnog ponašanja, smanjenju straha građana od kriminaliteta te  podizanje ukupne kvalitete života na području grada Crikvenice, i to zajedničkim i koordiniranim radom cijele zajednice.

Naime, sigurnošću kao i kvalitetom života uopće, na području grada bave se na svoj način i svojim materijalnim, ljudskim i stručnim resursima razne javne službe, državne institucije, udruge građana i nevladine organizacije. Često se događa da zbog nedostatka njihove komunikacije dolazi do međusobnog nepoznavanja, nepovezanosti u radu, suprotstavljenosti u pristupu i strategijama rješavanja problema, različitog pristupa materijalnim sredstvima, konkurentskog umjesto suradničkog odnosa i drugih negativnih pojava koje znatno smanjuju njihovu učinkovitost.

Zadaća Vijeća za prevenciju je koordinacija aktivnosti svih društvenih subjekata čiji je rad povezan s povećanjem sigurnosti i kvalitete života u gradu, kako bi se izbjegle navedene negativnosti. Članovi Vijeća, nakon izvršene analize stanja, odlučuju se za provedbu pojedinih projekata za čiju se realizaciju osnivaju radne skupine. U radnim skupinama Vijeća mogu sudjelovati svi zainteresirani građani koji mogu pružiti stručnu, materijalnu ili drugu pomoć u povećanju sigurnosti i kvalitete života u gradu.

U pravilu Vijećem predsjeda gradonačelnik, zamjenici su mu predstavnici policije dok su ostali članovi predstavnici ustanova, komunalnih društava i drugih stručnih institucija.

Gradonačelnik je podržao osnivanje Vijeća te je najavio kako će se prijedlog o osnivanju uputiti Gradskom vijeću Grada Crikvenice.