3. DANI FRANKOPANA U CRIKVENICI
Objavljeno: 24.06.2014.

Još nas svega nekoliko dana dijeli do ukrcavanja u veliki vremeplov u Crikvenici! Kamo će nas odvesti?

Vozi nas, ni više ni manje, nego ravno u srednji vijek! U petak, 27. lipnja 2014. počinju 3. Dani Frankopana u Crikvenici, a srednjovjekovno veselje očekuje nas i 28. lipnja.

Manifestacija je prvi put organizirana 2012. godine povodom obilježavanja vrijedne obljetnice - 600 godina Crikvenice. A što to povezuje Crikvenicu i Frankopane? Kneževska obitelj Frankopan nekoliko je stoljeća, uz ostale krajeve, vladala i crikveničko-vinodolskim područjem. Knez Nikola IV. Frankopan dao je sagraditi samostan uz zapuštenu crkvicu Uznesenja Blažene Djevice Marije i poklonio ga je redovnicima pavlinima 14. kolovoza 1412., a u toj se darovnici prvi put spominje ime Crikvenica.

Puna dva dana Crikvenica će biti velika maštovita pozornica na otvorenom, a posjetitelji će moći uživati u raznovrsnom i dinamičnom programu, koji će se održavati na čak trima lokacijama u centru grada: središnjem Trgu Stjepana Radića te u parkovima pokraj pošte i autobusne stanice. Na srednjovjekovnome sajmu će biti prikazan nekadašnji način trgovanja, stari zanati, viteški tabori i brojne druge zanimljivosti, a poseban će doživljaj pružiti viteški turniri, noćne opsade Frankopanskog grada, uzbudljivi nastupi srednjovjekovnih zabavljača, mimohodi srednjovjekovnih družina, žongliranje vatrom i katapult s kuglama.

Mirisi i okusi jela i pića dočarat će svo bogatstvo srednjovjekovne gastronomije, a kako bi se posjetiteljima još više približila, ove nas godine očekuje i nesvakidašnji doživljaj - pečenje vola na ražnju.

Veliko će zanimanje svakako pobuditi i srednjovjekovna bolnica, koja će otkriti onovremene metode liječenja. Edukativni dio programa donijet će korisne informacije i brojne nove vještine pa ćemo, primjerice, moći sudjelovati na radionicama izrade žičanih oklopa, mačevanja, streličarstva, srednjovjekovne kuhinje, kaligrafije i heraldike. Zabavljači, glumci, svirači i pjevači će nam glazbom, riječju i pokretom otkriti kako su se ljudi zabavljali i uživali u razdoblju srednjega vijeka. Bit će tu mnoštvo iznenađenja za djecu i odrasle, koji će jednako uživati u susretu s vitezovima, plemićima i ostalim kostimiranim sudionicima, igrokazima i predstavama i zaigranoj srednjovjekovnoj atmosferi.

Svečano otvaranje 3. Dana Frankopana je u petak, 27. lipnja u 19 sati na Trgu Stjepana Radića u Crikvenici.

    

Zavirite u čaroban svijet srednjega vijeka na 3. Danima Frankopana u Crikvenici!
Priuštite si jedinstven doživljaj odmaka od suvremenosti, probudite maštu, opustite se i zabavite!
Čekamo Vas 27. i 28. lipnja u Crikvenici, dobro nam došli!

Organizator 3. Dana Frankopana je Turistička zajednica Grada Crikvenice.
Pokrovitelji su Grad Crikvenica, GKTD "Murvica" d.o.o., Županijska lučka uprava Crikvenica, "Jadran" d.d., Club Adriatic, Hotel "Selce", Hostel "Karlovac", Hostel "Stoimena", "Crv" d.o.o.
Medijski pokrovitelji su Novi list, Radio Rijeka, Kvarnerski radio, Internet televizija, Crikvenica Danas.