CRIKVENIČKA PLAŽA SLAVI 120. ROĐENDAN
Objavljeno: 08.09.2014.

Urbana plaža "Gradsko kupalište" u Crikvenici ove godine slavi respektabilni 120. rođendan.

Jedna je od prvih uređenih plaža u Europi, a formiranje umjetne pješčane plaže počelo je još 1894. godine kada su, tijekom izgradnje Hotela nadvojvode Josipa (današnji "Kvarner Palace"), izgrađene tzv. Mađarske banje. Razvoj turizma u Crikvenici uvijek se oslanjao i na ovu plažu, koja je u svojoj dugoj povijesti dobila mnoštvo sadržaja, od hortikulturnih, ugostiteljskih i zabavnih do sportskih, a svake godine dodatno se ulaže u oplemenjivanje ponude.

Ove godine na plaži je po 16. put podignuta Plava zastava, prestižna međunarodna eko - markica koja podrazumijeva visoki dostignuti nivo kvalitete čistoće mora i obale te sadržaja na plaži. Nenajavljena inspekcija Udruge "Lijepa naša" tijekom srpnja 2014. izrazila je posebno zadovoljstvo čistoćom, sadržajima, hortikulturnim uređenjem i dostignutom razinom sigurnosti kupača. I ove je godine kakvoća mora za kupanje bila na najvišoj razini.

Plaža ima 1,6 kilometara obale i ukupno 30.000 m2 površine, tako da se već i veličinom ističe među ostalim plažama. 

Dugogodišnji koncesionar, "Eko – Murvica" d.o.o., posebnu pažnju posvećuje održavanju hortikulture i čistoće. Plaža raspolaže s tri moderno uređena kompleksa sanitarnih čvorova. WC-i za invalide opremljeni su tako da osobama sa smanjenom pokretljivošću omogućuju dovoljno prostora, a zaključavaju se uz pomoć europskoga ključa. Uređeno je i sunčalište za invalide, a pristup moru omogućen je pomoću specijalne dizalice s invalidskim kolicima u vlasništvu koncesionara. Plaža raspolaže i s dovoljno kompleta tuševa, a kupači se mogu neograničeno besplatno tuširati. Na plaži su dva nenaplatna dječja igrališta, igralište za odbojku, lokacija za najam pedalina, lokacija s dvama gliserima (padobran, banana, skije, tuba, flyfish, wakeboard), trampulini te lokacije za zabavne igre i masažu. U sklopu nje posluju i dva reprezentativna čvrsta ugostiteljska objekta, od kojih je jedan restoran visoke kategorije, nositelj prestižne markice "Kvarner Gourmet".

Za sigurnost na plaži zadužena su tri zaštitara, tako da je mogućnost nepoželjnog ponašanja svedena na minimum. Kupači se osjećaju sigurno, a za to se dodatno brine i ekipa od tri certificirana spasioca na moru, koji imaju kompletnu opremu za spašavanje. Plaža ima dva spasilačka tornja. Ove godine težište aktivnosti koncesionara stavljeno je upravo na sigurnost na plaži, tako da je i u okviru svečanosti podizanja Plave zastave organizirana pokazna vježba spašavanja iz mora, koja je kao prilog emitirana i u emisiji "More" na HRT-u.

Na području plaže "Crni mol" u potpunosti je rekonstruirana stara šetnica, a iduće će se godine rekonstruirati i postojeća šetnica na suprotnome kraju plaže. Koncesionar planira povezati jedinstvenu šetnicu duž cijele plaže, tako da postane dio gradske šetnice od centra grada do Jadranova, čime će plaža još kvalitetnije živjeti i van turističke sezone kao jedinstvena turistička atrakcija na području Rivijere Crikvenica.


Top