Vrijeme je za Tjedan plave ribe!
Objavljeno: 01.06.2015.

Pred nama je zdravih i zabavnih tjedan dana na Rivijeri Crikvenica.

Od 5. do 12. lipnja 2015. održavat će se Tjedan plave ribe, a Crikvenica, Dramalj, Jadranovo i Selce će mirisati po ukusnim ribljim specijalitetima. Plavi se tjedan vezuje uz projekt "Cesta plave ribe", koji je osmislila Turistička zajednica Grada Crikvenice, a temelji se na bogatoj ribarskoj prošlosti ovoga kraja. Dvadesetak restorana s područja rivijere ima markicu "Cesta plave ribe", kojom poručuju da u stalnoj ponudi imaju jela od plave ribe. Vrijednost projekta je prepoznala i struka pa je 2014. godine osvojio nagradu "Simply the best" u kategoriji tradicijsko-gastronomske manifestacije, a dodijelili su je Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis "Way to Croatia".

Zašto je izabrana plava riba? Zato što je upravo ona nekad bila jedna od najznačajnijih namirnica u tradicionalnoj prehrani stanovnika crikveničkoga područja. Uz to, crikvenički su ribari već u 18. stoljeću bili majstori u lovu na plavu, ali i ostalu ribu, a mnogi su od njih svoja znanja prenosili na generacije ribara na ovim područjima, ali i diljem svijeta.

Prezentacija "Ceste plave ribe" održat će se u petak, 5. lipnja 2015. u 18 sati na Trgu Stjepana Radića u Crikvenici. Posjetitelje očekuje raznovrstan program, počevši od tematskih radionica (izrada tradicionalnih jela, soljenje i filetiranje ribe, prezentacija ribolovnih alata) i zabavnog programa uz Gradski zbor "Crikvenica" i klapu "Arija". Bit će promovirana zanimljiva ribarska kuharica "Plavuše bez kostiju" autora Darka Baretića, koja sadrži recepte za brojna slasna riblja jela. Na velikom gastro stolu će svoje mjesto pronaći riblji specijaliteti, poput lazanja od plave ribe, kanapea od inćuna, ribljih ražnjića, zamotuljaka od srdela, salate od tune, medaljona skuše u tikvicama s palentom i umakom od rajčice te neizostavnih Crkveniških rupica. A kako je poznato da se riba izvrsno nadopunjuje s ukusnom kapljicom, održat će se i prigodna degustacija vina.

Tijekom Tjedna plave ribe organizirat će se i besplatne kuharske radionice pripreme plave ribe pod vodstvom iskusnih majstora kuhinje, i to:
-8. lipnja u 12 sati u Srednjoj školi Dr. Antuna Barca u Crikvenici - voditelj: Dragan Visković
-9. lipnja u 10 sati u konobi "Trabakul" u Crikvenici - samo za goste - voditelj: Marko Ćiković
-10. lipnja u 10 sati u restoranu "Kantunić" u Selcu - samo za goste - voditelj: Ivan Ružolčić

Zbog ograničenog broja mjesta obvezna je prijava najkasnije do srijede, 3. lipnja, na broj telefona: 051 241 051 (Turističko-informativni centar Crikvenica) ili e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Punih promotivnih tjedan dana (5. - 12. lipnja), pojedini ugostiteljski objekti nudit će poseban popust od 20% na odabrana jela od plave ribe, što će zasigurno razveseliti sve gurmane. Popis restorana i jela možete pronaći u letku koji se nalazi u privitku.

Posjetite Rivijeru Crikvenica i zakoračite na "Cestu plave ribe"! Uživajte u božanstvenim okusima i mirisima Mediterana i zabavite se!

Organizator: Turistička zajednica Grada Crikvenice
Suorganizatori: PŠRD "Arbun"  Crikvenica, Udruga umirovljenika Grada Crikvenice "Sunce", Srednja škola Dr. Antuna Barca Crikvenica, Udruga vinogradara, vinara i maslinara "Sveta Lucija"
Pokrovitelj: Grad Crikvenica