USKORO 4. DANI FRANKOPANA U CRIKVENICI
Objavljeno: 16.06.2015.

I ove će se godine u Crikvenici u lipnju zaustaviti jedan poseban vremeplov. Odvest će nas ravno u srednji vijek, u posjet onovremenoj Crikvenici. Sve željne posebnog i nesvakidašnjeg doživljaja čeka karta s otisnutim datumima 19. i 20. lipnja 2015. , a iskrcavamo se, naravno, na 4. Danima Frankopana.

Ova je manifestacija prvi put održana 2012. godine povodom obilježavanja velike obljetnice - 600 godina Crikvenice. Zašto su Frankopani važni za Crikvenicu? Ukratko, priča ide ovako: poznata kneževska obitelj Frankopan nekoliko je stoljeća, uz ostale krajeve, vladala i crikveničko-vinodolskim područjem. Knez Nikola IV. Frankopan dao je sagraditi samostan uz zapuštenu crkvicu Uznesenja Blažene Djevice Marije. Poklonio ga je redovnicima pavlinima 14. kolovoza 1412., a u toj se darovnici prvi put spominje ime Crikvenica. Danas se upravo na taj dan svake godine slavi Dan grada.

Dva će dana Crikvenica biti velika uzbudljiva pozornica na otvorenom. Posjetitelji će se zabaviti i opustiti uz zanimljiv i dinamičan program, koji će se održavati na čak trima lokacijama u centru grada: Trgu Stjepana Radića te parkovima pokraj pošte i autobusne stanice. Živopisni srednjovjekovni sajam okupit će nekadašnje trgovce i obrtnike s originalnim proizvodima, a zanimljivo će biti i zaviriti u viteške tabore te sudjelovati na radionicama srednjovjekovne kuhinje, streličarstva, mačevanja, izrade žičanih oklopa, kaligrafije ili heraldike. Otkrit ćemo vam i nekadašnje metode liječenja u pravoj pravcatoj srednjovjekovnoj bolnici. 

Mališani će uživati u dječjim predstavama, legendama, igraonicama i srednjovjekovnim igrama, a zaigrano srednjovjekovno okruženje i susret s hrabrim vitezovima, prekrasnim damama, uglednim plemićima, vještim žonglerima i ostalim kostimiranim sudionicima jednako će oduševiti i odrasle.

I u srednjem se vijeku dobro jelo i pilo pa će pauze za okrjepu biti sjajna prilika za upoznavanje nekadašnjih specijaliteta. Posebno mjesto u gastro kutku će, naravno, zauzeti torta "Frankopan", koja se može kušati samo u Crikvenici, a prezentirana će biti u subotu, 20. lipnja u 9:30 na terasi kavane hotela "International".  

Vrijeme će proletjeti za tren uz mimohode srednjovjekovnih družina, zabavne srednjovjekovne zabavljače, glumce, svirače i pjevače, napete viteške turnire, noćne opsade Frankopanskog grada, žongliranje vatrom i brojna iznenađenja koja nam priprema srednji vijek.

Svečano otvaranje 4. Dana Frankopana je u petak, 19. lipnja u 19 sati na Trgu Stjepana Radića u Crikvenici.

 

Organizator 4. Dana Frankopana je Turistička zajednica Grada Crikvenice.
Pokrovitelji su Grad Crikvenica, "Eko-Murvica" d.o.o., Županijska lučka uprava Crikvenica, "Jadran" d.d., Club Adriatic,  Hotel "Marina", Hotel "Selce", Hostel "Karlovac", Hostel "Stoimena", "Crv" d.o.o.
Medijski pokrovitelji su Novi list i Radio Rijeka.

Zavirite u svijet srednjega vijeka na 4. Danima Frankopana u Crikvenici!
Priuštite si jedinstven doživljaj, probudite maštu i izvrsno se zabavite!
Čekamo vas 19. i 20. lipnja, dobro nam došli!