CRIKVENICA UVELA 5 ELEKTRIČNIH BICIKALA I 2 PAMETNE KLUPE
Objavljeno: 28.09.2015.

Grad Crikvenica nastavlja s projektom razvoja Crikvenice kao pametnog grada. U suradnji s tvrtkom Sustav javnih bicikala d.o.o., poznatom po popularnom NEXTBIKE sustavu javnih bicikala, uvodi 5 električnih bicikala namijenjenih komunalnom i prometnom redarstvu te dvije pametne klupe sa solarnim napajanjem i punjačima za mobilne uređaje. Ulaganjima u održivi razvoj Grad Crikvenica pokazuje ekološku svijest i unapređuje turističku infrastrukturu!

U prvoj fazi razvoja Crikvenice kao pametnog Grada, gradsko komunalno poduzeće obogaćeno je električnim vozilom za prikupljanje otpada. Vozilo već neko vrijeme uspješno prometuje i prikuplja otpad na području Grada na ekološki najprihvatljiviji način.

Također, sve komunalne probleme koji se pojave na području grada, građani mogu putem aplikacije ˝Gradsko oko˝ prijaviti komunalnom i prometnom redarstvu. Za nama je nekoliko mjeseci uspješne primjene aplikacije Gradsko oko i već niz pozitivno riješenih zahtjeva i pritužbi građana.

U ovoj fazi projekta nabavili smo 5 električnih bicikala namijenjenih prometnim i komunalnim redarima s ciljem smanjenja proračunskih troškova, prometnih gužvi i problema s parkiranjem motornih vozila u središtu grada. Uvodeći električne bicikle, “najzeleniji” oblik prijevoza, u svakodnevnu upotrebu, s ponosom možemo reći da pozitivno utječemo i potičemo građane i tvrtke da za svakodnevne obaveze što češće koriste bicikl i druga ekološki prihvatljiva prijevozna sredstva kako bi nam grad bio što čišći i ugodniji za život.

Osim bicikala predstavit ćemo i takozvane pametne klupe koje će biti postavljene na 2 lokacije, u samom centru Crikvenice te u centru Selca.

Klupe na sebi imaju solarne ploče snage 60W koje preko dana pune baterije u klupi. Stvorena električna energija može se iskoristiti za punjenje mobitela i tableta. Korisnici se mogu povezati na aplikaciju putem smartphone-a i pogledati osobne statistike, kvalitetu zraka, proizvedenu i potrošenu energiju te smanjenje emisije CO2. Klupa noću služi i kao javno rasvjetno tijelo, a u planu je i 4G mobilni internet. Osim toga, udobne su za sjedenje i odlično se uklapaju u urbani prostor.

Prilikom predstavljanja novih sastavnica Crikvenice kao pametnog grada, gradonačelnik Grada Crikvenice Damir Rukavina izrazio je svoje zadovoljstvo do sada učinjenim te istaknuo kako se nada da će i građani prepoznati viziju grada i uvidjeti sve prednosti koje nam donose projekti energetske učinkovitosti i ekološki prihvatljiva prijevozna sredstva kojima Grad Crikvenica prati svjetske trendove u održivom razvoju.

Ovaj projekt Grada Crikvenice sufinanciran je od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.