Bošnjačka večer kulture 2018 u Gradu Crikvenici
Objavljeno: 19.03.2018.
Bošnjačka večer kulture 2018 u Gradu Crikvenici je najposjećenija manifestacija do sad koju su priredili bošnjačka nacionalna zajednica PGŽ i predstavnik bošnjačke nacionalne manjine za Grad Crikvenicu Denis Beganović.

Manifestacija je odrađena pod pokroviteljstvom savjeta za nacionalne manjine, BNZ za PGŽ, Grada Crikvenice i poduzetnika Seada Račića i Safeta Dizdarević.

Nakon uvodne pjesme, Kraj tanana šadrvana koju je izveo ansambl Đulistan, voditeljica manifestacije gospođica Lea Galijašević je pozdravila prisutne, predstavila bend i najavila domaćina g. Denisa Beganovića da se obrati prisutnima.

Domaćin je pozdravio prisutne društveno-političke i vjerske uzvanike i predstavnike svih bošnjačkih i drugih asocijacija koje djeluju unutar R. Hrvatske te se posebno zahvalio musafiru- gostu iz Grada Cazina, g. Jusufu Bajrektarević a nadalje zahvalio se također i svim ostalim gostima na rekordnom odazivu gdje se tražila stolica više. Upoznao je goste sa programom manifestacije i najavio govornike večeri.

Uzvanici i društveno-politički predstavnici koji su se odazvali manifestaciji Bošnjaka u Gradu Crikvenici su: gradonačelnik Grada Crikvenice g. Damir Rukavina koji je pozdravio prisutne i zahvalio predstavniku Bošnjaka Crikvenice na dobroj suradnji i izrazio želju za još većom povezanošću i ponudio i obećao svaku vrstu pomoći oko pripadnika bošnjačke a i drugih manjina Grada Crikvenice.

Drugi uzvanik koji se obratio prisutnima je predsjednik BNZ za PGŽ g. Samir Galijašević koji je također pozdravio prisutne te posebno zahvalio našem gradonačelniku na potpori koju iskazuje predstavniku Beganoviću na manifestacijama koje već tradicionalno po četvrti put priređujemo na području Grada Crikvenice.

Ova večer je posebna i po tome što je Bošnjake u dijaspori posjetio i savjetnik gradonačelnika Grada Cazina, g. Jusuf Bajrektarević koji je sve goste srdačno pozdravio u ime gradonačelnika Grada Cazina mr. Nermin Ogreševića s porukom: Jačajmo naše dobre prijateljske odnose na bazi povezivanja kulturne,ekonomske i turističke suradnje jer vi imate more, vama je Bog dao prelijepu morsku klimu a mi imamo brda, prekrasne livade, imamo termalne vode Gata, imamo šume kestena, kestenov med što je naš brend i to je razlog da se međusobno družimo, povezujemo i obilazimo.

Doista čestitam nacionalnoj zajednicu Bošnjaka u Republici Hrvatskoj što gajeći kulturu i tradiciju čuva identitet Bosne i Bošnjaka jer od Bosne i Bošnjaka nije nikoga glava zabolila a nama su činili nepravdu a mi i dalje želimo na istini i pravdi da gradimo našu lijepu domovinu sa više prosperiteta i više radnih mjesta i želimo da nam R. Hrvatska pomogne na putu ka evropskim integracijama jer Hrvatsku osjećamo kao našeg najboljeg prijatelja. Hvala vam lijepo, živi bili. Bošnjaci sa svojom kulturom i tradicijom su dio Republike Hrvatske, dođite u našu lijepu Bosnu i Hercegovinu iz vaše lijepe Hrvatske u našu divnu i gizdavu Bosnu kao što sevdah kaže a to je ljubav iz srca. Bujrum u našu lijepu Bosnu i Hercegovinu.

Manifestaciju su također uveličali predsjednica albanske nacionalne manjine za Grad Crikvenicu, gospođa Suzana Jakupi, predsjednik vijeća BNM za PGŽ g. Senad Hajdarević te vjerski službenici, glavni imam u Karlovačkoj županiji Admir ef. Muhić, njegov kolega Almir ef. Šabić iz džem'ata Bogovolja kao i umirovljeni imam prof. Adem ef. Smajić.

Nakon obraćanja uzvanika uslijedio je splet pjesama ansambla Đulistan koje je publika sa nestrpljenjem iščekivala.

Domaćin se prisutnima ponovno obratio ali ovaj put sa poezijom koju piše iz ljubavi prema domovini sa pjesmama: " Bosna za sva vremena„ u kojoj opisuje neraskidivu vezu između svih naroda u Bosni i Hercegovini a u drugoj pjesmi koja nosi naziv: "Jezik naš bosanski„ opisuje trenutačno stanje u Bosni koristeći stare bosanske riječi od kojih su neke i turcizmi, arapske a ima i dosta posvojenica i kao takav jezik je pravo bogatstvo raznolikosti.

Slijedeći koji su nastupili na manifestaciji su mješoviti pjevački zbor Sevdalije sa svojim trima izvedbama: Prođoh Bosnom kroz gradove, Karanfile i Moj dilbere.

Nakon njih na scenu su se ponovno vratili solisti ansambla Đulistan: Sanja Matković, Miroslav Mamuza, Ahmet Kozaragić i Refka Mešić i otpjevali drugi splet sevdalinki. Ova večer je imala i gosta iznenađenja a to je pjesnik i književnik Admir ef. Muhić iz Maljevac, predsjednik medžlisa karlovačke županije i imam u džem'atu Maljevac koji je prisutne goste oduševio svojom književnom izvedbom " Volim Bosnu" i ujedno pozvao gradonačelnika g. Rukavinu i sve prisutne na otvorenje prve džamije s minaretom u Karlovačkoj županiji u džem'atu Bogovolja 6. Maja/Svibnja.

Domaćin je neposredno na kraju uzvanicima i sponzorima uručio zahvalnice i zahvalio na odazivu te pozvao sve goste da uživaju u bosanskoj kuhinji i specijalitetima kojeg su priredile vrijedne Bošnjakinje u Crikvenici a za ćevape je zaslužan kladušanin Enes Latić, vlasnik restorana i picerije Duga koja se nalazi na zapadnom djelu Grada Crikvenice. Do idućeg susreta u sevdahu, želimo vam svako dobro.