Dogodilo se na današnji dan
Objavljeno: 30.12.2016.

Kraj godine, kalendarska blizina dva velika blagdana sa malo radnih dana i zimski školski praznici ispraznili su naš grad, što su najbolje vidi po parkiralištima, robnim centrima, pa i kafićima.

1.1.1954. osnovan Marijan Ivančić
2.1.1926. odigrana utakmica Val - Bakar 2:1
2.1.1927.odigrana utakmica Šparta (Bakar) - Val 1:10


U ne tako dalekoj prošlosti i nije se baš sve odvijalo po sadašnjem scenariju. Do devedesetih godina na Božić se je radilo, iako je velika većina zaposlenih pronalazila razne načine da taj dan ipak ne bude na poslu. U kafićima se je za Badnjak na šankovima našao i poneki kanape sendvič sa bakalarom, bilo je oraha, slatkiša...

Prvi dan 1954. godine ostati će zapamćen u Crikvenici kao datum osnivanja Marijana Ivančića, stolarsko poduzeće koje je dugi niz godina bila jedna od prestižnih firmi našega grada.
U okviru drugog programa Petoljetke.

Prestankom rada Gradskog gospodarsko privrednog poduzeća Crikvenica, koje je djelovalo od 1948. godine, a u svojem sastavu je imalo pekaru, tržnicu, tiskaru, kino, proizvodilo je igračke, a zapošljavalo je 50 radnika, počele su se osnivati samostalne zanatske organizacije, pa tako i Marijan Ivančić.

U početku se je bavilo izradom drvenih dječjih igračaka, kuhinjskog namještaja, građevne stolarije i opreme za ugostiteljstvo.

Sport za Novu godinu

Studenti i učenici koji su studirali i pohađali više škole u Zagrebu ili na Sušaku prije Drugog svjetskog rata, mislima su već bili u Crikvenici i u svojim toplim domovima, među svojim prijateljima, rodbinom, u obitelji.
Dolazak u Crikvenicu provodio se je u druženju, odlasku na Polnoćku, a sredinom dvadesetih godina prošloga stoljeća postao je običaj da se drugog dana u novoj godini odigra i nogometna utakmica. Svi su bili na okupu.

U sjajnoj monografijji prof Petra Pavlića „Crikvenička nogometna kronika – našeh 90 let“ koji bi svaki ljubitelj sporta u našem gradu trebao imati u svojoj biblioteci, stoji podatak da je NK Val na drugi dan u novoj godini 1926 i 1927. Igrao utakmice.

2. siječnja 1926. godine Val je u Crikvenici igrao sa Bakrom i pobijedio 2:1;

I slijedeće 1927. godine, također 2. siječnja, Val je gostovao u Bakru i pobijedio NK Špartu 10:1. Radilo se je o reprezentaciji grada Bakra, koja je nastupila prigodno pod tim imenom, ali im ni zvučni naziv nije pomogao da izbjegnu poraz od Vala, koji je upravo tih godina igrao u velikoj formi, a 1927. godine bio je i prvak Primorja, uključujući i Sušak. Kroničari navode da je u tim godinama Orijent prolazio kroz dosta dugo krizno razdbolje.

Sačuvana je i kvalitetna grupna fotografija na kojoj su majstori lopte sa upravom u sastavu: Ivan Car – Pamprla, Josip Car – Bajina, ivica Katnić, Luka Gržičić, Zlatan Car – Platnić, predsjednik Milovan Gašparović, Jozo Matejčić, Ivan Barac, Božo Gašparović, Luka Benić, Fabijan Benić – Fabi, Stanko Car –Bura, Krmpotić, Šimun Car, Karlo Radil, Nikola Car – Kornjača, Rukard Puba Miskijević, Ivan Car – Kopro,Vlado Matejčić – Urina, Tomo Lovrić – Bara, Ivo Kusturin. Otto Volceter i Vlado Brnjac – Prćura.

S. Lončarić