Osnovan rukometni klub Selce
Objavljeno: 05.01.2017.

Samo 194 dana nakon osnutka ŠRD Oslić Selce, osnovan je i drugi legendardni rukometni klub u mjestu.

Dragutin Antić-Babić, Gojko Antić, Ivan Antić-Cvetić, Ivan Antić-Mikelac, Ivan Antić-Konbol, Jerolim Antić-Tunar, Mihovil Antić-Cvetić, Miodrag Antić, Vinko Antić-Zečina, Luka Antić-Perija, Valter Albaneze, Milan Bučan, Josip Grško, Marijan Jeličić-Luzin, Pave Jeličić-Bakarčić, Jerko Jeličić-Špiro, Nikola Kršul-Šunšur, Vilim Kos, Pave Linić, Ivan Lončarić-Barinac st., Josip Lončarić-Suljo, Frane Lončarić-Brušija, Veljko Lončarić, Vjekoslav Lončarić, Ivan Lončarić-Puškar, Petar Lončarić-Papić, Marijan Lončarić-Barinac, Nikola Magaš, Nedeljko Magaš, Marko Mišulić, Josip Lončarić-Papić te omladinci Vladimir Jeličić-Bakarčić i Vjakoslav Lončarić ml. samo su objedinili i organizacijski uokviri i ozakonili najdražu sportsku stvar na svijetu, koju su već stoljećima profesionalno, iz hobija, potrebe, zadovoljstva ili razbibrige upražnjavali od 0-24 sata, od 1. siječnja do 31. prosinca svake godine, u svim vremenskim uvjetima. Ribolov-baština djedova, pisala je u monografiji ŠRD Oslić u povodu 50 godišnjice Radmila Matejčić.

I dok je 22. prosinca 1955. krenula inicijativa o osnutku ŠRD Oslić Selce, a već 29. svibnja stigla i dozvola o registraciji kluba, rukometaši su svoj sada već dugi put započeli na današnji dan prije šesdeset godina. Ljudski vijek...
A krenuli su u formiranje kluba iz sportu koji je na ovim prostorima bio još u povojima. Samo osam godina prije pojave RK Selce, u Rijeci se je igrao još veliki rukomet !!
Rukometaši Selca velika su obitelj, ostali su zajedno sve ove godine.

O lipo moje Selce
kako si malo
samo jedna šačica te je (Vilim Lončarić)

A kao da su oduvijek tu među nama, susrećemo ih na svakom koraku. Dobre dečke i prijatelje iz mladosti. Trenutačno malo stisnute zbog radova na njihovom budućem novom sastajalištu, - novom trgu u novom ruhu.
Ali bez brige, kada se spustite sa Matkina u centar mjesta zlatni dečki su još uvijek tu, među nama...
Ivica kreće sa poštom, Kovač čita jutarnje novine, Bruno sluša prve komentare, par metara preko ceste Senko se prisjeća detalja iz svoje duge sportske karijere, malo više prema zapadu, Vjeko dočekuje goste, Gajo razmišlja o monografiji kluba, Boske skuplja djecu, Vebko gleda u daljinu sa mislima na zlatne dane Matkina...
Sprema se i skupština, najprije radna krajem siječnja, pa svečarska krajem travnja.

Na vječnom počivalištu na ulazu u Selce, na skoro svakoj nadgrobnoj ploči obiteljskih grobnica čitam imena mojih znanaca, prijatelja, sportaša koji su prerano otišli u dobra spomnjanja i evociram uspomene na ovaj veliki klub.
Svi majstori, veliki i mali činili su i čine Selce velikim klubom, kojega su stvarali i nosili, igrali i voljeli mali ljudi. Selčani...
Naklon do poda za dugovječnost, i značajnu ulogu koju ŠRD Oslić i RK Selce imaju sve ove godine u promociji svojeg mjesta, kao nositelji svih bitnijih društvenih događanja. U šest desetljeća i kroz sva teška i sjajna razdoblja kroz koja je prolazio ovaj klub, nikada nije nedostajalo entuzijasta, volontera, zaljubljenika u sport i u svoje mjesto.

RK Selce je kroz šest burnih decenija postao institucija mjesta, kroz koji su prošli „dedi, sini, vnuki i mladost svih profila“. Osnivač kluba pokojni Ivica Pobor-Belac, zvani Lene, znao je reći – zadovoljniji sam što su iz našeg kluba iznikli doktori, inžinjeri, vrsni ugostitelji, profesori nego svi naslovi prvaka.
Poruka koja je začeta na osnivačkoj skupštini kluba 5. siječnja daleke 1957. godine ostala je živa do današnjeg dana. U hodu je to od generacije do generacije postala nit vodilja za uvijek nove i nove naraštaje kluba, koji je bilježio velike uspone, ali i padove...
Već 20. listopada 1957. godine igra se već i prva službena utakmica sa Vinodolom. Slijede godine uspona i ulazak u jaku Regionalnu ligu (1963), za koju Matkino nema uvjete. Selčani nastavljaju igrati kod Sokolane u Crikvenici, do proširenja igrališta kod Jadranke.

Novi uvjeti tjeraju Selce ponovno u Crikvenicu, sve do 1973. godine i povratka na novo uređeno, komforno Matkino. Trideset godina kasnije slijedi možda i posljednja rukometna seoba u Gradsku sportsku dvoranu. Novi uvjeti treniranja, igranja utakmica, a klub daleko od gledalaca, roditelja, prijatelja, u konačnici i daleko od srca...
Ostali su samo memorijalni turniri, koji uvijek iznova dokazuju koliko se Selce i rukomet vole. Pune tribine, legende kluba na okupu. Sadržajno treće poluvrijeme pokrenulo je novu inicijativu uoči velikog jubileja.
Bruno Cosutti, Davor Lončarić, Senko Antić, Desimir Gajić, Zoran Rebić, Darko Jeličić, Ivica Antić i svi mještani kojima kroz vene kolaju rukometna krvna zrnca, krenuli su u redizajniranje kluba.

Sve faze u razvoju kluba prošao je ikona RK Selce sveprisutni Franjo Pobor-Kovač. Od mladih igračkih-vratarskih dana, preko uspješne sudačke i trenerske karijere, do vječitog klubskog djelatnika. Sve – doslovno alfa i omega RK Selce.
Odluka RSH o promjeni sustava natjecanja u Hrvatskoj formiranjem Druge HRL-zapad, pružila je priliku da se uz pomoć „wild carte“ (pozivnice) uključe u viši sustav natjecanja. Nije klasični početak kao prije 60 godina, ali je mnogo stvari trebalo presložiti i pripremiti resurse za novi ozbiljniji početak.

Najveći dobitak za rukomet je uključivanje velikog broja djece u ligaški sustav natjecanja. Mađioničar Darko Jeličić, klubska legenda sa više od 30 godina igračkog staža koji i dalje uspješno brani autor je projekta Primorske škole rukometa. Iz njegove radionice stižu djeca bez kojih nema mogućnosti igranja seniorskog rukometa. Dječaci 2004. godište i mlađi igraju Županijsku i državnu ligu, a u program je uključeno pedesetak djece. Uz Darka Jelićića, tu je Ivica Antić, ali i iskusni Živko Vejnović koji ubrzano prenose svoje znanje na generacije koje dolaze.

Za seniorsku momčad konkurira dvadesetak igrača. Dolaze dečki iz Novog Vinodolskog i domicilni igrači koji u svojoj dugoj sportskoj karijeri pamte i uspješnije dane svojeg kluba. Iskustvo Darka Jeličića, Ivice Antića, Senka Antića, Rolanda Pobora, Deana Poštića daje ozbiljnost momčadi dok ne stasaju nove generacije.
Povijest velike rukometne priče RK Selce, prepuna je zanimljivosti vezanih uz rukometno drvo života koje se je ragranalo u ovom klubu. Cijele obitelji prošle su kroz klub, noseći ponosno dres i boje RK Selce. Sklapali su se i rukometni brakovi, jer je naš slavljenik u dva navrata od 1960-1968 i od 1977-1980 imao i vrlo uspješnu žensku ekipu.
Tko je najbolji – Selce !

S. Lončarić