Veliki dan za kuglanje u Crikvenici
Objavljeno: 18.04.2017.
Veliki jubilej za kuglanje u Crikvenici, ali i na razini države. Upravo na današnji dan - 17. travnja 1940. osnovan je Kuglački klub Val - Crikvenica.

Ratne godine skrenule su pažnju mladih ljudi od sporta. Na čunjeve i kugle pada privremeno prašina...

U razdoblju od 1957. do 1960. godine oživljava aktivnost u natjecanjima prve riječke zone. Masovne su sindikalne podružnice, zanimanje za kuglanjem raste, pa se formira kuglačka zone općina Senja i Crikvenice. Natjecalo se je 12-14 ekipa. Izgradnjom dvije asfaltirane staze u kuglani u Vinodolskoj ulici u okviru gostionice „Brnjac“ stvoreni su uvjeti za minimalni razvoj kuglačkog sporta.

Velika je godina za kuglanje u Crikvenici 1964. kada su se u okviru kuglačkog kupa po međunarodnom načinu stiglo do polufinala. U Zagrebu su kirci poraženi od Grmošćice i na kraju zauzeli četvrto mjesto.

Slijede godine stagnacije do izgradnje prave i za današnje prilike atraktivne kuglane Ad turres, koja je dobila šest staza, ali i dvije bowling-staze, koje su radile nepuna dva mjeseca (!!). I nikada više...

Otvaranjem kuglane na zapadnom ulazu u Crikvenicu pokrenulo je muško i žensko kuglanje, koje je postalo obiteljski sport. Vikendi su se planirali na stazama. Iz Rijeke su stizale naruđbe za staze i bio je veliki gnjev na brojne odbojnice. Kuglalo se je u sve vrijeme godišta...

Kroz rekreativne lige (1. I 2. općinska liga (m) i jedna ženska) prošlo bi svake godine preko 300 kuglača.

Nakon startne euforije (u okruženju su se kugle bacale i nemilosrdno rušile čunjeve u Varaždinu, Zagorima) rad su nastavili samo dečki okupljeni u KK Crikvenicu na čast grada. Klub je preimenovan u KK Crikvenica, dok su djevojke, žene, dame nastavile u KK Val.

Upravo ove godine, iako već u impresivno zrelom igračkom razdoblju, KK Crikvenica je postao klub, koji će predstavljati grad na najvišem (teritorijalno i uvjerljivo najprostranijem) stupnju natjecanja od svih gradskih klubova.

S. Lončarić