Željko Rukavina preuzeo Crikvenicu 20. travnja 2010.
Objavljeno: 21.04.2017.
Proljeća su često vrlo turbulentna pod Kotorom. Nogometaši počnu gubiti korak sa konkurencijom, ulazak u seriju poraza rezultira uvijek sa promjenom trenera.

Tako je bilo i u proljeće 2010. godine. Nervoza nakon poraza Crikvenice od Jedinstva (1:3) prerasla je istu večer u bujicu međusobnih optuživanja, koja su rezultirala smjenom Đonija Tafre i dolaskom Željka Rukavine za prvog trenera Crikvenice. Dva dana ioči utakmice sa Jedinstvom, uprava je smogla snage da igračima isplati redovna primanja, ali prva od dvije meč-lopte sa momčadima iz Istre nije iskorištena.

Rukavina je radio kao trener u Vinodolu, četiri godine radio je u Sloveniji. Bahrainu, Emiratima, poslije je bio skaut HNK Rijeke.

Nakon utakmice sa Jedinstvom, uprava se je hitno sastala i prestala je komunikacija sa medijem, sve dok nije obznanjeno da će klub u nastavku prvenstva voditi Željko Rukavina.

Rukavina je uletio u termin, kada su mu pred vratima bili žuti s Valbrune. Igrao se je ritam subota-utorak. Nije imao previše vremena za preuzeti momčad, koja je protiv Jedistnva na Gradskom stadionu igrala u sastavu: Hreljac, Smojver, Savić, Komar, Jug, Kremenović, Knežević, Kuna, Butorac, Kumić, Brajković (od 90. Čudić).
Crikvenica je golom Brajkovića u 34. minuti čak i povela...

Već tri dana kasnije uslijedila je renesansa. Poražen je Rovinj 1:0, golom Kune u 5. iz kaznenog udarca. Slijedile su pobjede protiv Jadrana (Poreč) uz gol Brajkovića (76), stigli su i bodovi iz Maksimira, pa teška pobjeda protiv Vrbovca (2:1) golovima Savića i Butorca...U Zelini je upisana i četvrta uzastopna pobjeda (Vukić 32).

I onda moža i najbolja utakmica odigrana na Gradskom stadionu, ljepotica prvenstva i pobjeda protiv Novalje 4:3. Na golu Novalje briljirao je Lovre Kalinić, koji je usprkos 4 primljena pogotka od strogog dopisnika dnevnih tiskovina dobio ocjenu - 8,5. Golove su postigli Kumić, Komar, Brajković i Butorac.

Sastav Crikvenice: Nemarnik, Vukić, Savić, Uremović, Komar, Kremenović, Jug (od 76. Smojver), Butorac, Šopić, Kumić (od 22. Kuna), Brajković (od 66. Knežević).

Za Novalju su igrali između ostalih: Lovre Kalinić, Peričić Robert Đulabić, Kurilić, Tucaković, Ljevaković...

Nakon uakmice tadašnji predsjednik Željko Muža je ustvrdio: Dolazak Rukavine je pun pogodak. Promjenu trenera izvršili smo u hodu, bila je to spasonosna odluka. Igrači su se trgnuli i u šest kola upisali smo 15 bodova. Ekipa djeluje unisono...

Daleke 1988. godine veliki Fabijan Šovagović je napisao scenariji i odglumio sjajnu ulogu u filmu „Sokol ga nije volio“...

Željko Rukavina na kraju sezone hvaljen kao spasitelj, napustio je klupu Crikvenice, iako će ostati u povijesti HNK Crikvenice kao trener sa najvećim postotkom osvojenih bodova na broj vođenih utakmica sa klupe kluba (85,7%).

Sokol ga nije volio...

S. Lončarić