Prvi pokušaj pisanja povijesti sporta Crikvenice
Objavljeno: 24.07.2017.
Ovih dana, preciznije 11. srpnja sada već jako daleke 1944. godine zabilježen je prvi pokušaj pisanja povijesti sporta Grada Crikvenice. Pionir tog projekta bio je Ljubo Stipanić. Zbog smrtnog slučaja prolongirao sam podsjetnik na ovaj dagađaj, koji bi trebao zauzeti važno mjesto u povijesti sporta našega grada.
Crikvenica može biti itekako ponosna na ljude koji su tijekom ovih dugih godina nastojali zabilježiti bitne događaje, činjenice, rezultate, dogodovštine kojih nije nikada ppmanjkalo u ovoj širokoj lepezi raznovrsnih sportova.
Postoji poprilično pisanih tragova, posebno objedinjenih u svečarskim prilikama kada su se obilježavali veliki, značajni jubileji klubova.
Najviše su tome pridonijeli prije svega novinski izvjestitelji iz Crikvenice, koji su u nekim ipak drugim uvjetima u odnosu na današnji način izvještavanja, slali vijesti, izvještaje u medije. Vrijeme Đure Ivančiča, Mladena Skomerže, Željka Safića i posljednjih 13 godina Stjepana Lončarića.

Korak naprijed u cilju objedinjavanja činjenica o povijesti sporta u našem gradu napravili su Petar Gračaković i Nikola Škorić (danas tukometni trener u RK Sesvete Agroproteinki i pomoćni trener hrvatske rukometne reprezentacije), koji su za svoj diplomski rad izabrali upravo povijest sporta u našem gradu. Odlično ! Moglo bi poslužiti kao temelj-oslonac sportske monografije grada.

Bez namjere da netko dobije prioritet u nabrajanju pisanih tragova sportske povijesti navesti ću po mojem odabiru dva najbolja uradka.

Prof. Petar Pavlić izašao je pred nas sa pisanom povijesti NK Crikvenici. Prvi puta prilikom obilježavanja 70 godina kluba, drugi puta 20 godina kasnije. „Prvih devedeset let“ imam u rukama skoro svaki dan. Bliži se stpgodišnjica kluba, trebalo bi taj opus zgotoviti uz određene dodatke, tim više što su konačno dostupni još brojni novi dokumenti, koji nisu bili dostupni prilikom izdavanja ove velike monografije.

Druga knjiga, koju bi trebala u svojoj biblioteci imati svaka naša ne samo sportska obitelj, a u Selcima doslovno svi. Riječ je o maestralno, djelu „50 godina ŠRK Oslić Selce“. Ako je niste imali u rukama obavezno se potrudite da je prelistate, stavite u svoju vitrinu. Sa koliko ljubavi su autori predvođeni sa sada već nažalost pokojnim Pavlom Antićem pisali o svojem društvu i mjestu. Sa stranica knjige prelijeva se more, izlaze ljudi, sjećanja – jednom riječju čita se na dah. Fantastično !

U povodu obilježavanja 30 godina STK Crikvenica klub je izdao vrijedan uradak. Autorica Dubravka Pobor sigurno će imati volje i snage da za novi jubilej koji je pred vratima predstavi ovaj vrijedan kolektiv. Mnogo raritetnih arhivskih fotografija (77 !) rječito govore kako su i u tom simpatičnom kolektivu godine prolazile i prolaze. Slike govore više od riječi...

U povodu 100 godina obilježavanja plivačkog maratona autori Stjepan Lončarić-Pišta i Edi Ripl napisali su prigodnu knjigu. Priredba koja traje samo sat vremena i održava se samo jednom godišnje dobila je prisani trag – svoju knjigu.
RK Mornar iz Dramlja izdavao je čak i svoje novine, tjednik koji je izlazio u tiraži do 220 brojeva i distributirao se je u veliki broj zemalja svijeta - svuda gdje su živjeli članovi kluba. Štampan je tehnikom šaširografa, ali je znao izaći i na 38 stranica. I to je trebalo napisati –od tjedna do tjedna.

Vrijedne pisane tragove ima i naša košarka, ponajviše zaslugom Branka Citkovića koji je pomno bilježio one prve dane kluba u stvaranju. Vrijedni košarkaši išli su korak dalje u obilježavanju svoje bogate prošlosti. Progovorili su u povodu 40-te godišnjice košarke u Crikvenici iz isto toliko minuta dugog filma. Efektno, 40 minuta živog govora ljudi koji su pisali povjest toga kluba.

Izuzetno afektni su godišnjaci BK Sveti Jakov iz Jadranova, koje vrijednio piše, vodi i uređuje Ivica Šubat i inače čovjek koji je u ovom gradu dosta učinio na obilježavanju i memoriranju sportske povijesti.

Nažalost još jednom se moram osvrnuti na zločin, čiji počinitelj još noje poznat. Riječ je o uradku „Od Sokolane do zvijezda“ koji je trebao osvanuti u povodu 60 godina RK Crikvenice. Knjiga je iz neobjašnjivih (a možda i pre objašnjivih !) razloga ostala u bunkeru. Termin koji se je koristio u neko drugo, davno vrijeme...Čak 276 stranica, truda, sati i sati rada, faktografskih podataka, povijesti sporta na Dubračini i dalje ćami od šifrom „save“. Rukometni radnici imaju prečeg posla, spašavaju (?) – možda i vojnika Ryana. Ne vide se ni drvo ni šuma...

Dosta truda u pisanju povijesti sporta, sakupljanju foto-materijala, članaka, rezultata pridonio je ovom gradu Edi Ripl, posebno kada je riječ o rukometu, plivanju i vaterpolu.

Ovih dana krenula je inicijativa pisanja monografije razvoja kuglanja na ovim prostorima. Koordianator projekta je Nikola Majnarić, a uključeni su i naši ljudi.

Životni sat neumoljivo otkucava. Treba iskoristiti još živuće, dobrostojeće sugrađane da pridonesu osvjeljavanju još nekih maglovitih događanja iz prošlosti našeg sporta. Zaslužio je ...

Danas je razina sportske informacije u Crikvenici dostigla najviši nivo. U samom je vrhu u Hrvatskoj.

Svaki događaj prati se pomno. Dok ljubitelji sporta pijuckaju svoje oproštajno piće na stadionu ili u dvorani, na stranicama sportcoma.hr izlazi na pametnim telefonima izvještaj sa navedene utakmice. Sa ćuđenjem ako kasni više od 30 minuta...I to ne bilo kakav. Preko 650 riječi, 4000 znakova ili 3 kartice teksta.

Potom ide izvještaj za naše najveće dnevne sportske novine. Decentniji, suzdržaniji, jer SN se jednako čita u Dubrovniku, Sv. Petri u šumi, Ludbregu ili Špičkovini, a i njih zanima naš sport...

Na kraju ide ova naša stranica grada Crikvenice, koja se radi sa mnogo ljubavi i pristupačna je za širi krug čitatelja koji i ne prate sport redovito. I tako preko 1000 članaka godišnje.

A unazad 3-4 godine još se je servisirao i Novi list i Sportplus. Uz minimalne troškove. Novinar mora platiti samo parking i gorivo do grada. Sve ostalo je free...

S. Lončarić