Crikvenički srednjoškolci kroz interesantno predavanje upoznati sa važnosti financijske pismenosti
Objavljeno: 28.02.2017.
Grad Crikvenica u suradnji sa Srednjom školom dr. Antuna Barca i Poduzetničkim centrom Vinodol provodi program razvijanja poduzetničkog duha kod srednjoškolaca, već treću godinu za redom.
Do sada su se učenici ekonomskog usmjerenja upoznavali s teoretskim i praktičnim aspektima poduzetništva i izradom poslovnih planova i investicijskih studija. Ova predavanja bila se prvenstveno namijenjena učenicima ekonomskog usmjerenja, međutim ove godine, uz ovaj projekt, osmišljen je i novi, namijenjen svim maturantima. Radi se o predavanju za sve učenike četvrtih razreda srednje škole u Crikvenici koji je Grad Crikvenica organizirao u suradnji sa srednjom školom dr. Antuna Barca i Ekonomskim fakultetom iz Rijeke. Predavanje na temu financijske pismenosti odnosno dobrog upravljanja novcem 24. veljače u srednjoj školi u Crikvenici održale su docentice Ekonomskog fakulteta Rijeka Ivana Tomas Žiković i Nikolina Dukić Samaržija na čelu s prodekanom za preddiplomske studije docentom Zoranom Ježićem.

Za maturante koji odlaze na studij ili u potragu za poslom i uskoro će se osamostaliti vrlo je važno dobro upravljati novcem koji dobiju od roditelja, stipendija ili vlastitog posla. Proširiti njihova znanja o financijama i o temeljnim načelima dobrog upravljanja vlastitim novcem bio je osnovni cilj ovog zanimljivog predavanja. Istraživanja su pokazala da najmanje znanja o upravljanju novcem imaju osobe sa završenom samo osnovnom školom te osobe mlađe od 19 godina, a sve ovo još više je izraženo u Istri i Primorju što dodatno opravdava razloge održavanja ovog zanimljivog i korisnog predavanja.Na predavanju su sudjelovali maturanti iz tri školska programa – opća gimnazija, ekonomski tehničar te hotelijersko-turistički tehničar koji će uskoro biti na tržištu rada ili na školovanju na nekom od visokih učilišta te su na predavanju upoznati sa nekim od glavnih pojmova, pravilnosti i razmišljanja u vezi s financijskom pismenošću. Prije svega učenike se kroz razne primjere nastojalo potaknuti na razmišljanje o vrijednosti novca kroz pojam inflacije, o kamatnim stopama i njihovom utjecaju na štednju odnosno trošenje novca. Na kraju su iskazani rezultati istraživanja vezana uz poznavanje financijske pismenosti po regijama i dobi ispitanika te od kojih se komponenti sastojao upitnik. Kako bi se učenicima malo približio način ispitivanje, kroz par kratkih pitanja na kraju predavanja mogli su sami vidjeli barataju li pojmovima i saznanjima financijske pismenosti.Ekonomski fakultet ovom je prilikom ujedno i predstavljen svim učenicima koji imaju ambiciju nastaviti svoje školovanje na tom fakultetu ili još nisu sigurni je li to za njih. Predstavljen je djelokrug rada, svih aktivnosti koje nudi fakultet i u koje se studenti mogu uključiti te tako obogatiti svoj životopis i steći nova iskustva i poznanstva koja će im kroz život itekako značiti.
Zamjenica gradonačelnika Silvia Crnić istaknula je važnost ovakvih i sličnih projekata koje gradska uprava provodi sa svojim partnerima, važnost suradnje Grada Crikvenice sa srednjom školom i drugim obrazovnim institucijama, ali što je još važnije, važnost jasne i odlučne usmjerenosti Grada na mlade osobe i njihove potrebe. Upravo tome u prilog govori i novi projekt Grada Crikvenice Obrazovni svod koji će uskoro biti predstavljen javnosti, a obuhvatit će sve projekte vezane za mlade od najranijih dana do izlaska na tržište rada i osamostaljivanja, u cilju da djeca i mladi u našem gradu dobiju što kvalitetniju i cjelovitiju potporu.