Svjetski dan zaštite okoliša
Objavljeno: 05.06.2017.
Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja, na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda.

Obilježavanjem ovoga događaja želi se potaknuti građane na aktivno sudjelovanje u upravljanju održivim razvojem i preuzimanje odgovornosti za očuvanje planeta Zemlje te ukazati na značaj zajedništva u podizanju svijesti o očuvanju prirode, bioraznolikosti i klimatskim promjenama na globalnoj razini. Ljudi diljem svijeta raznim aktivnostima obilježavaju ovaj dan, od velikih akcija čišćenja okoliša do pošumljavanja.

Zemlja domaćin ove godine je Kanada, a tema Svjetskoga dana zaštite okoliša je „Povežimo ljude s prirodom“ (Connecting People to Nature). Darovi prirode nemaju cijenu, ali ih vrlo često uzimamo zdravo za gotovo, barem do trenutka kada se pojavi prijetnja da ćemo ostati bez njih. Krajnja namjera obilježavanja ovoga dana s ovom temom je izvući ljude iz zatvorenih prostorija u prirodu kako bi iznova naučili cijeniti sve njezine blagodati.

Zato izađite i učinite i Vi nešto, podignite otpad s poda, očistite plažu, zasadite biljku ili jednostavno provedite dan u prirodi i udahnite svježi zrak!