Akcija mjerenja tlaka i šećera
Objavljeno: 07.09.2017.
Jučer, 06.09.2017. u Crikvenici je počelo obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći (druga subota u mjesecu rujnu – ove godine je to 09.09.) akcijom mjerenja tlaka i šećera u Crikvenici, te kratkom edukacijom o nezgodama i rizicima u domaćinstvu, sukladno temi ovogodišnjeg Svjetskog dana prve pomoći - Nezgode u domaćinstvu.

Šećer je mjerila dugogodišnja mlada volonterka GCCK, dr. med. Željka Polonijo, a tlak je mjerio viši fizioterapeut Damir Vidačković. Predstavnica mladih, studentica i volonterka Dorotea Jerčinović je u razgovoru upoznala građane, te ih ujedno i testirala na rizična ponašanja u domaćinstvu kojih nismo ni svjesni.

Tako su građani upoznati da veći broj tepiha u domaćinstvu znači i veći rizik od padova, pogotovo za starije osobe; rizik od utapanja djece mlađe od 5 godina je jako velik ukoliko se djeca igraju bez nadzora u blizini vode, npr. u kupaonici ili dvorištu; električne i plinske instalacije je preporučljivo provjeravati svakih 6 mjeseci zbog rizika od električnog udara, požara i trovanja ugljičnim monoksidom; preporuča se sredstva za čišćenje držati na visokim mjestima, izvan dosega male djece zbog rizika od trovanja; preporuča se korištenje rukavica ili krpe kod dodirivanja zagrijanih posuda zbog opasnosti od opkelina; glomazne stvari oko kuće mogu povećati rizik od pada i drugih ozlijeda; korištenje svijeća u domaćinstvu znači i veći rizik i ozlijede od požara; kod držanja sitnih predmeta u kući postoji rizik od gušenja kod male djece ukoliko ih stavljaju u usta ili nos.

Akciji mjerenja tlaka i šećera je pristupilo 110 građana, te je kod cca 28% građana utvrđen povišeni tlak, a kod cca 13% građana povišena razina šećera u krvi.

Obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći nastavlja se akcijama mjerenja tlaka i šećera u Jadranovu (11.09.) i Selcu (13.09.)

Facebook: https://www.facebook.com/pages/Gradsko-dru%C5%A1tvo-Crvenog-kri%C5%BEa-Crikvenica/242428059191902