Listopad – mjesec borbe protiv raka dojke
Objavljeno: 06.10.2017.

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, a Nacionalni dan borbe protiv raka dojke se u Hrvatskoj obilježava svake godine 7. listopada.

Redoviti pregled uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled dojki, a time se rak može otkriti u ranom stadiju kada se više od 90 posto oboljelih može i izliječiti.

Rak dojke je u Hrvatskoj najčešći oblik raka u žena, od kojeg obolijeva četvrtina žena.

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 2014. godine je od raka dojke oboljelo 2644 žena, a prema najnovijim podacima je 2016. godine umrlo 990 žena pa je rak dojke i dalje najčešći uzrok smrti od raka u žena.

Spriječiti nastanak raka dojke nije moguće pa je upravo stoga nužno što ranije otkriti bolest. Mamografijom, koja se preporučuje kao metoda za probir, može se otkriti rak dojke do dvije godine ranije nego što tumor postane dovoljno velik da se može napipati.

U Hrvatskoj je krajem 2006. godine započeo Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u kojem se žene u dobi od 50 do 69 godina jednom u dvije godine pozivaju na besplatnu mamografiju. Do sada su završena četiri ciklusa programa, a peti je u tijeku.

Cilj je programa smanjiti smrtnost od raka dojke za najmanje 25 posto i otkriti rak u početnom stadiju u što većem postotku, da bi liječenje bilo uspješnije.

Pozivamo sve pripadnice nježnijeg spola, naročito one starosne dobi, iznad 50 godina da redovito vrše samopreglede i specijalističke preglede kako bi se smrtnost uslijed ove vrste raka nastojala u što većoj mjeri smanjiti.