Obilježavanje svjetskog dana šećerne bolesti (14.11.) - izvještaj
Objavljeno: 15.11.2017.
Povodom Svjetskog dana šećerne bolesti, koji se svake godine obilježava 14.11., Gradsko društvo Crvenog križa Crikvenica u suradnji s Klubom dijabetičara i patronažnom službom Doma Zdravlja Crikvenica, Srednjom školom Dr. Antuna Barca i tvrtkom Jadran d.d. organiziralo je akciju besplatnog mjerenja tlaka i šećera, te prezentaciju i degustaciju zdravih obroka.

Ova zajednička akcija održava se već 6. godinu zaredom, te se smatra tradicionalnom s velikim odazivom građana koji, ujedno, koriste priliku da prekontroliraju svoje zdravlje besplatnim mjerenjem tlaka i šećera.

Svjetske procjene govore da  415 milijuna osoba u dobi od 20 do 79 godina živi sa šećernom bolešću. Čak polovica oboljelih osoba nema postavljenu dijagnozu bolesti te ne prima liječenje.

Prema podacima Registra osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj 260.092 punoljetnih osoba ima postavljenu dijagnozu šećerne bolesti, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu. Ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60% oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu tako da se procjenjuje da je ukupan broj oboljelih preko 400.000 odraslih osoba; drugim riječima, svaka deseta osoba u Hrvatskoj ima šećernu bolest.

Akciji mjerenja tlaka i šećera koju su provodile su volonterke GDCK Crikvenica i Kluba dijabetičara, odazvalo se 42 građana, te je kod njih 8 (19%) utvrđen povišeni šećer u krvi, odnosno kod njih 13 (30%) povišeni tlak.

Zdrava jela za dijabetičare pripremili su učenici crikveničke srednje škole pod vodstvom profesora Nikole Cosuttija, te su poslužena uz pomoć prof. Dijane Pavlić.

Zahvaljujemo osoblju hotela Internationa na ustupljenom prostoru za provođenje akcije.