Crikvenici 33 milijuna kuna za dogradnju luke Crikvenica
Objavljeno: 14.05.2018.
U crikveničkoj Gradskoj vijećnici, u petak 11. svibnja potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Dogradnja luke otvorene za javni promet županijskog značaja – luka Crikvenica“.

Zasigurno jedan od povijesnih trenutaka za Županijsku lučku upravu Grada Crikvenice kao i za Grad Crikvenicu je potpisivanje navedenog Ugovora u ukupnom iznosu od 33 milijuna kuna.

Ugovor je potpisan od strane tri supotpisnika, ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, ravnatelja Središnje agencije za financiranje programa i projekata EU Tomislava Petrica, te ravnatelja Županijske lučke uprave Crikvenica Marija Kružića. Na svečanosti samog potpisivanja sudjelovali su i crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina te župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina.

Županijskoj lučkoj upravi Crikvenica 33 milijuna kuna bespovratnih sredstava služit će za nadogradnju postojeće luke Crikvenica to jest za izgradnju sekundarnog lukobrana i dogradnju tzv. Male palade. Time će se povećati i kvaliteta pomorske linije Crikvenica – Šilo te će se osigurati i preduvjeti za sigurno prometovanje morem. Cilj ovog projekta je nadogradnja postojeće luke, kako bi se osigurala sigurnost prijevoza putnika i poboljšala sama usluga prijevoza tokom cijele godine, a što će zasigurno utjecati pozitivno i na neke druge aspekte kao što su dostupnost zapošljavanja, obrazovanja i drugih usluga otočnim zajednicama te poboljšanje integriranosti hrvatskih otoka u širu prometnu mrežu. Dovršetak investicije očekuje se do 31. prosinca 2021. godine.

Važno je napomenuti da je ovo je drugi po redu projekt koji se financira iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a čime se nastavljaju ulaganja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u županijske luke bespovratnim sredstvima EU.

Ravnatelj ŽLU Crikvenica istaknuo je kako je dogradnja luke Crikvenica projekt od 33 milijuna kuna, ujedno i povijesni za lučku upravu i zbog svog značaja, ali i zbog velikih financijskih sredstava koja se ulažu u ovaj projekt.

Gradonačelnik Damir Rukavina ovom je prilikom zahvalio ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću na podršci koju grad Crikvenica dobiva od ministarstva te na 100%-tnom iznosu sredstava koja su dodijeljena za ovaj projekt.

Ministar mora prometa i infrastrukture, Oleg Butković iskazao je zadovoljstvo projektom te kazao kako je to već dugo želja crikveničkog gradonačelnika i ravnatelja županijske lučke uprave koja se sada počinje ostvarivati. Ministar je kazao kako se nada da će projekt biti realiziran u razdoblju kraćem od 56 mjeseci za kada je predviđen rok te da će u ovom sastavu, zajednički otvoriti luku od županijskog značaja.