22. Državno natjecanje mladih HCK
Objavljeno: 14.05.2018.
Po drugi puta u povijesti društva, jedna ekipa mladih GDCK Crikvenica sudjelovala je na Državnom natjecanju mladih HCK koje se ove godine održalo u Vinkovcima 10.-13.05.2018.

Sudjelovanje na ovom natjecnaju zaslužili su pobjedom na Međužupanijskom natjecanju mladih, koje se održalo u travnju u Rijeci. Tako je ekipa mladih iz SŠ Dr. Antuna Barca u sastavu Jelena Britvić, Gabriela Jurković, Aurora Sučić, Iva Lončar, Antonela Šamal i Borut Posarić pod vodstvom mentorice prof. Ive Suden predstavljala Primorsko-goransku županiju, te osvojila 10. mjesto u državi.

Od početka samih natjecanja (školskih/gradskih, preko međužupanijskih, do državnog) u natjecanjima je sudjelovalo više od 600 ekipa, a na Državno natjecanje plasiralo se 20 najboljih u kategorijama podmlatka i mladih.

Natjecatelji su provjeravali znanje o međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskom Crvenom križu, Međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima, te znanja i vještine u pružanju prve pomoći.

Osim samog natjecanja, koje se održalo subotu 12.05., usklopu natjecanja održana je prezentacija gradova iz kojih su došle ekipe. Tako je GDCK Crikvenica predstavilo Crikvenicu propagandnim materijalima Grada Crikvenice i TZ Grada Crkvenice, te fritulama pripremljenima u slastičarni hotela Omorika. Ekipa mladih izvela je kratki humoristični skeč na temu prve pomoći, te su se na taj način predstavili ostalim sudionicima, ali i građanima Vinkovaca. U skeču su prikazali komične situacije sa svojih praktičnih priprema koje su provodili dr. Željke Polonijo i dr. Filipa Blažića, koji imaju velike zasluge u plasmanu na ovogodišnje Državno natjecanje. Sve ekipe su sudjelovale i u igri Potraga za blagom, te, na taj način, upoznali Grad Vinkovce.

Na kraju, zahvaljujemo svima koji su nam pomogli u pripremama i odlasku na ovo natjecanje – Gradu Crikvenica, Jadranu d.d. Crikvenica, ravnatelju i profesorima SŠ Dr. Antuna Barca koji su imali razumijevanja za povremene izostanke učenika-članova ekipe, te auto-školi T.A. Crikvenica koja nam već godinama ustupa prostor učionice za pripremu ekipa.

Odlazak na natjecanje bio je centralni događaj obilježavanja Tjedna Crvenog križa u godini u kojoj Hrvatski Crveni križ slavi tri velike obljetnice – 140 godina organiziranog djelovanja na tlu današnje Republike Hrvatske, 65 godina dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa, te 25 godina međunarodnog priznanja Hrvatskog Crvenog križa kao samostalnog nacionalnog društva.

Osim samog natjecanja, GDCK Crikvenica je organiziralo i akciju mjerenja tlaka i šećera za mještane Selaca, kao i predavanja na temu Sigurnost u prometu za učenke 8. Razreda OŠ Vladimira Nazora i Zvonka Cara, u suradnji s Policijskom postajom Crikvenica i auto-školom T.A. Crikvenica.