Pilot projekt „E-škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola"
Objavljeno: 16.07.2018.
U suvremenom, digitalnom vremenu, postalo je neminovno postepeno u sve sfere školovanja, ali i života uvoditi digitalne segmente.

Tako i škole uvode digitalan način pristupa školovanju, a jedan takav Pilot projekt koji provodit Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet upravo je pri završetku u Osnovnoj školi Vladimira Nazora.

Pilot projekt e-škole se provodi od 2015. godine, a Osnovna škola Vladimira Nazora, s područnim škola u Dramlju i Jadranovu čiji je osnivač Grad Crikvenica, jedna je od 150 škola na području Republike Hrvatske koje su uključene u taj projekt. Cilj projekta je razviti sustav digitalno zrelih škola.

Kroz projekt e-škole ukupno je u školu uloženo oko 710.000,00 kuna bespovratnih sredstava. Grad Crikvenica je dužan osigurati tehničku podršku, a nakon završetka projekta i potrebnu razinu funkcionalnosti opreme i e-usluga dobivenih u projektu e-škole.

U okviru projekta su krajem 2016. godine nastavnici, ravnateljica i stručni suradnici dobili opremu za korištenje u radu i to: hibridna računala (nastavnici matematike, fizike, kemije i biologije), tablet računala (ostali nastavnici matične škole) i prijenosna računala (ravnateljica i stručni suradnici). Nadalje, u 2017. godini je u matičnoj školi izgrađena lokalna bežična mreža, opremljena je jedna interaktivna učionica s pametnim ekranom i 30 tablet računala sa tipkovnicama za učenike i jedna prezentacijska učionica s pametnim ekranom te je uveden eDnevnik.

Od rujna 2016. do srpnja 2018. nastavnici, stručni suradnici i ravnateljica sudjelovali su u brojnim edukacijama: radionicama u školi, webinarima i brojnim online tečajevima, dok su predstavnice škole (nastavnica Matematike i Informatike) sudjelovale i na godišnjim CARNET – ovim korisničkim konferencijama (CUC) te skupovima Suvremene tehnologije u obrazovanju na kojima su korisnici razmjenjivali svoja iskustav u primjeni informacijsko-komunikacijskih tehnologija u obrazovanju.

Razvijeno je niz usluga kao potpora podizanju digitalne zrelosti Škole (npr. DOS – Digitalni obrazovni sadržaji - https://edutorij.e-skole.hr/share/page/home-page , Scenariji poučavanja - https://scenariji-poucavanja.e-skole.hr/ , EMA - https://ema.e-skole.hr/).
Osim za učitelje, ovo jedan veliki novitet i za učenike. Uvođenje ovog način školovanja učenici će raditi na informatičkom opismenjivanju od najranije školske dobi, a s obzirom da je trend digitalizacije, zasigurno će biti i jedan od ključnih segmenata kod izlaska na tržište rada.