Cilj festivala je učiniti Crikvenicu središtem šaha u regiji
Objavljeno: 07.09.2018.
Prošle je godine na tiskovnoj konferenciji netom prije simultanke s Garrijem Kasparovim potpisana Deklaracija Grada Crikvenice i Fonda Garry Kasparov Adriatik kojoj je cilj približiti šah mladima i propagirati šah.

Grad Crikvenica priključio se projektu „Šah uz školu“ te učenicima osnovnih škola omogućio učenje šaha prema modelu zaklade, a tada je dogovoreno i osnivanje Šahovske akademije koja će biti temelj za širenje šahovske kulture i tradicije.

Sve to ove se godine počelo i ostvarivati te su potpisnici Deklaracije izrazito sretni što projekt živi. Glavni promotori šaha, ujedno i veliki šahovski velemajstor Garry Kasparov i ove je godine u sklopu Međunarodnog šahovskog festivala posjetio Crikvenicu. Prvog dana festivala održana je tiskovna konferencija na kojoj su sudjelovali domaćin, gradonačelnik Grada Crikvenice Damir Rukavina, šahovski velemajstor Garry Kasparov, predsjednik Zaklade Garry Kasparov Adriatik Zlatko Klarić te prevoditeljica Annamaria Pauković. Kasparov je nakon presice odigrao simultanku sa čak 17 izazivača. Sat i trideset minuta niti jedan igrač nije napustio igru, dok je cijela simultanka trajala nešto više od 2 sata, a igrači svih uzrasta od 7-67 godina bili su pravi protivnici. Sudjelovali su šahisti iz mnogo gradova, a najdulje su ovog puta ostali oni najmlađi – 9-godišnja Ema Hajdinić i 10-godišnji Domagoj Lončarić. Sudac simultanke bio je Ivan Mandekić, predsjednik Šahovskog saveza PGŽ-a. Nakon simultanke je odigrano i 8. prvenstvo u uličnom šahu, a prvi je potez povukao i time prvenstvo otvorio sam Garry Kasprov.

Zaklada Adriatic (Kasparov Chess Foundation Adriatic) radi već godinama na uvođenju šaha u osnovnoškolske programe potičući mlade, darovite šahiste na rad i dajući im na taj način i prigodu i potporu. Simultanke koje Kasparov igra u mnogim gradovima (od Splita 2012. godine do Zagreba prošle godine), afirmiraju uvođenje programa pod nazivom „Šah uz školu“. Kasparov je bio svjetski šahovski prvak od 1985. do 2000. godine, a na ljestvici FIDE-a prvi od 1983. (ispred tadašnjeg svjetskog prvaka Karpova) do siječnja 2006. Od 2014. ima i hrvatsko državljanstvo zbog lobiranja za Hrvatsku i Vukovar 1991. godine.
U obnovljenom prostoru Stare škole, u kojoj je prostor dobila i Šahovska akademija, održan je Međunarodni šahovski kamp. Od 27. do 31. kolovoza u programu međunarodnog kampa mladih šahista sudjelovalo je 30-ero polaznika iz Hrvatske, ali i iz Belgije, Bosne i Hercegovine te Srbije. Kamp je svojim predavanjem o zanimljivim završnicama pojedinih šahovskih mečeva otvorio Kasparov, a sudjelovao je gradonačelnik Grada Crikvenice Damir Rukavina, šahovski majstor koji je i inicirao osnivanje i pokretanje Šahovske akademije. Grad Crikvenica se još prošle godine počeo brendirati kao grad šaha, a svojim daljnjim aktivnostima nastavit će se uz sve druge titule, prezentirati i kao grad šaha.

U sklopu festivala je održana još jedna simultanka i to s engleskim šahovskim velemajstorom i šahovskim kolumnistom Nigelom Shortom. Engleski velemajstor imao je 24 izazivača u dobi od 9 do 75 godina iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije. Najveći broj izazivača bili su osnovnoškolci iz Crikvenice što samo dokazuje koliko je dobra inicijativa projekta „Šah uz školu“. Simultanku je pratio i gradonačelnik Damir Rukavina. Jedini koji je remizirao, i to „vječitim šahom“, bio je najstariji izazivač, umirovljeni inženjer građevinarstva iz Crikvenice Tibor Puškaš. Najdulje u simultanki zadržao se 10-godišnji Ivano Tomljanović-Šare, također iz Crikvenice, koji je Nigelu Shortu pružao otpor puna tri sata! Sudac simultanke bio je Zlatko Rožić, iz Velike Gorice, državni šahovski sudac s međunarodnom licencom.

Završni turniri održani su u Hostelu Stoimena i Hotelu Park. Bili su to Rapid turnir za mlade, Turnir za osnovnoškolce Šah uz školu, te Blitz turnir za mlade – sva tri turnira održana u Hostelu Stoimena, te Blitz turnir Crikvenica 2018. u Hotelu Park. Sveukupno u turnirskom natjecanju posljednjih dana Međunarodnog festivala šaha u Crikvenici sudjelovalo je 180 mladih šahista. Osim iz Hrvatske ondje su bili šahisti iz Slovenije, Slovačke, Bosne i Hercegovine, Srbije… Prema opredjeljenju, kada se govori o pojedinačnoj posvećenosti ovoj drevnoj igri, ondje je bilo najviše istinskih zaljubljenika u šah, hobista i amatera, ali i majstorskih kandidata, majstora i velemajstora. Garry Kasparov i Zlatko Klarić zadovoljni su suradnjom domaćina, Crikveničana, u prvom redu crikveničkog gradonačelnika Damira Rukavine, na ostvarenju cjelokupnog programa Međunarodnog festivala šaha – Crikvenica 2018.

Drugi dio festivala sa velikim Open Crikvenica turnirom koji se trebao održati od 28. rujna do 07. listopada u Crikvenici bit će održan u proljeće, točnije u svibnju 2019. godine te će se time nastaviti velika šahovska priča Crikvenice.