Izložba Gorana Vranića 14.9. u 20 sati - Gradska galerija Crikvenica
Objavljeno: 12.09.2018.

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe fotografija Gorana Vranića Kameni ritmovi krčki - u petak, 14. rujna 2018. u 20 sati u novom prostoru Gradske galerije Crikvenica, Strossmayerovo šetalište 22.

U Vranićevu dijalogu s prirodom likovni tekst pripada prirodi, ne fotografiji. Priroda oblikuje, određuje, zapisuje svoje biljege u kamenu površinu, nudi asocijacije o suživotu s čovjekom. Autor je tu da otkrije život gromadnog stijenja u nijemom trajanju, u kamenim naslagama, u dragocjenosti izvora i uvira, u svemu onome što kadar daje tek u naslutu: elementarni život prirode u svojem golom djelovanju, u svojoj iskonskoj biti u kojoj se početak prelijeva u kraj i kraj u početak. U kojoj priroda istodobno i ranjava i liječi, u kamene procjepe utiskuje poruke vječnosti.

Svojom novom cjelinom fotografija pod nazivom Kameni ritmovi krčki (2017.) Goran Vranić nastoji iščitati te poruke u kontekstu promišljanja svoga djetinjstva i svoje povezanosti s prirodom crikveničkog uzmorja. Cjelinu je posvetio ocu Ninu Vraniću (poznatom fotografu) i Danielu Butali (slikaru) koji su ga uveli u medij fotografije.
(Branka Arh, tekst iz predgovora kataloga izložbe)

Goran Vranić rođen 1964. u Zagrebu. Školu Primijenjene umjetnosti (Odsjek fotografije) završio je 1983. U Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu radio je kao voditelj fotografskog ateljea od 1987. do 1996. Član je ULUPUH-a od 1993. godine. Uz umjetničku fotografiju iI niz održanih izložaba, intenzivno se bavi i primijenjenom fotografijom. Surađujući s istaknutim hrvatskim povjesničarima umjetnosti, svojim snimkama je opremio brojna kataloška i monografska izdanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Galerije Klovićevi dvori, Muzejskog dokumentacijskog centra i još brojnih ustanova i nakladnika diljem Hrvatske. Aktivni je član Fotokluba Zagreb od 1990. i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) od 1997. godine.