Obilježen svjetski dan šećerne bolesti
Objavljeno: 14.11.2018.
Povodom Svjetskog dana šećerne bolesti, koji se svake godine obilježava 14.11., Gradsko društvo Crvenog križa Crikvenica u suradnji sa Srednjom školom Dr. Antuna Barca i tvrtkom Jadran d.d. organiziralo je akciju besplatnog mjerenja tlaka i šećera, te prezentaciju i degustaciju zdravih obroka.
Ova zajednička akcija održava se već 7. godinu zaredom, te se smatra tradicionalnom s velikim odazivom građana koji, ujedno, koriste priliku da prekontroliraju svoje zdravlje besplatnim mjerenjem tlaka i šećera.

OBITELJ I ŠEĆERNA BOLEST glavna je teme Svjetskog dana 2018. godine, a ‘Šećerna bolest može se dogoditi svakoj obitelji’ slogan je ovogodišnjeg Svjetskog dana šećerne bolesti.

Pred obitelj koja se suočila sa šećernom bolešću postavljaju se mnoga pitanja i mnogo zahtjeva za promjenama u svakodnevnom životu. Istraživanja su pokazala da velik broj članova obitelji ne zna kako pomoći oboljelom članu svoje obitelji. Stoga podrška članova obitelji ima značajan učinak na poboljšanje zdravlja oboljele osobe.

Educiranost oboljelih osoba i članova njihove obitelji pomaže u lakšem upravljanju bolešću, što je bitan čimbenik liječenja. Poticaj da se usvoje zdrave navike u obitelji, kao što je pravilna prehrana i redovita tjelesna aktivnost, povezuje obitelj i doprinosi poboljšanju zdravlja i kvalitete života cijele obitelji.

Akciji mjerenja tlaka i šećera koju su provodili volonteri GDCK Crikvenica, odazvalo se 48 građana, te je kod njih 6 (12%) utvrđen povišeni šećer u krvi, odnosno kod njih 14 (29%) povišeni tlak.

Zdrava jela za dijabetičare  pripremili su učenici crikveničke srednje škole pod vodstvom profesora Nikole Cosuttija, a učenici iste škole pod vodstvom prof. Dijane Pavlić su ih posluživali.

Zahvaljujemo osoblju hotela Internationa na ustupljenom prostoru za provođenje akcije.

GDCK Crikvenica
Ravnateljica:
Irena Gašparović, dipl. oec.